‘Terugblik’ stopt na bijna zeshonderd foto’s

De historische fotorubriek Terugblik, die vanaf het ontstaan van Den Haag Centraal in de krant heeft gestaan, stopt. Recent verscheen een bundel met een selectie uit de periode 2017-2018.

Door

Ruim elf jaar lang was de rubriek een van de ankerpunten van de krant Den Haag Centraal. Maar ‘Terugblik’ is niet meer. De laatste reguliere foto plus tekst – aangeleverd en geschreven door medewerkers van het Haags Gemeentearchief – verscheen in de krant van donderdag 22 november.

Brand in Paleis Noordeinde, 1948.

Ook het archief moet zich bezinnen op wat hoofdtaken en bijzaken zijn, legde gemeentearchivaris Ellen van der Waerden uit, op die donderdag bij Museum & Distilleerderij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt. Daar werd de vijfde en laatste gebundelde versie van ‘Terugblik’ gepresenteerd, die een selectie bevat uit de afleveringen die in 2017 en 2018 zijn verschenen. Het eerste exemplaar ging naar wethouder Robert van Asten (D66, erfgoed). Hij prees de archiefmedewerkers voor het selecteren van mooie en verrassende foto’s en het leveren van ‘aansprekende’ teksten. “U hebt de foto’s echt tot leven gebracht,” aldus Van Asten.

Burgemeester De Monchy en architect W. Dudok (rechts) bij een maquette voor de wederopbouw van Den Haag.

DHC-hoofdredacteur Herman Rosenberg zei, verwijzend naar een oude smartlap, dat  op deze dag ‘vreugde wordt vermengd met droefenis, niet omdat een schip op zee gebleven is’ maar omdat er na bijna 600 geslaagde afleveringen een einde komt aan een gewaardeerde rubriek. Hij bedankte alle medewerkers en in het bijzonder coördinator Corien Glaudemans. In 2017-2018 werkten mee: Idsard Bosman, Wouter Brunner, Henk Duits, Nicolette Faber, Cynthia Hamberg, Rik Hendriks, Reinier Horjus, Wendy Louw, Ewoud Mijnlieff, Jan van Wandelen, Eline Zantvoort, Hans Zwaanswijk en Frits Zwart.

Popgroep Shocking Blue treedt op in het Gemeentemuseum, 1970.

Zelf neuzen in de fotocollectie van het Haags Gemeentearchief? Ga naar de Haagse Beeldbank.

De ‘Vijfde Terugblik’ verschijnt bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche en is verkrijgbaar bij het Gemeentearchief en de boekhandel, prijs € 10.

Standaardportret
Bekijk meer van