Luchtfoto toont verdwenen Alexanderkazerne
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft opnieuw een collectie oude luchtfoto’s online geplaatst. Eén ervan toont de voormalige Alexanderkazerne en een deel van het Benoordenhout.l
De foto toont voor een deel een verdwenen wereld, maar bevat toch ook veel herkenbaars. We zien de Alexanderkazerne, gelegen in het duingebied bij de Waalsdorperweg en de Van Alkemadelaan. Nu staat hier het omvangrijke complex van het Internationaal Strafhof (ICC).
De foto maakt deel uit van een collectie van zo’n tweeduizend historische opnamen die eind augustus zijn toegevoegd aan de beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Ze werden gemaakt tussen 1920 en 1940 door de ‘Luchtvaartafdeeling’ van de krijgsmacht; zo werd de nog prille Koninklijke Luchtmacht toen aangeduid.
De foto’s zijn over het algemeen gemaakt met een strategisch doel: een beeld geven van belangrijke objecten vanuit de lucht. Wat Den Haag betreft zijn er verder nog luchtfoto’s van Scheveningen en het (militaire) Kamp Waalsdorp, dat lag op de plek van het huidige TNO-complex aan de rand van de Waalsdorpervlakte.
Hofpleinlijn
Op de hier getoonde foto uit 1938 zien we veel zaken die toen nieuw of betrekkelijk nieuw waren: de kazerne zelf en het noordwestelijke deel van het Benoordenhout.
Onderaan de foto is het gebogen tracé van de Hofpleinlijn zichtbaar, die toen in de badplaats zijn eindstation had. Het rechthoekige terreintje onder de spoorlijn is een springparcours voor ruiters; in de kazerne was een afdeling cavalerie gelegerd. Boven de kazerne tekenen zich de bijna witte betonplaten af van het net aangelegde laatste deel van de Van Alkemadelaan.
Meer naar boven zijn de straten van het Benoordenhout zichtbaar; van het Willem Royaardsplein geen spoor, want dat zou pas rond 1970 worden aangelegd. Wel is bij de Van Akenstraat het ensemble van het toenmalige Katholiek Militair Tehuis zichtbaar, met een heuse kerk en tennisbaan. De kapel is nu in gebruik bij de Koptisch-christelijke gemeenschap. Midden-boven is het kloosterachtige complex van het oude Bronovo Ziekenhuis te herkennen, dat veel mooier was dan de latere nieuwbouw. En nog iets hoger duikt ook nog de toen nog nieuwe Duinzigt-kerk op.
Meer informatie: www.nimh-beeldbank.defensie.nl