Vreemde vogels op geschiedenisdag

Rondleidingen, een historische markt, de Haagse Toren op en mee met een oude HTM-bus. Het is een greep uit de vele activiteiten van de Dag van de Haagse Geschiedenis 2018.

Door

Rondleidingen, een historische markt, de Haagse Toren op en mee met een oude HTM-bus. Het is een greep uit de vele activiteiten van de Dag van de Haagse Geschiedenis 2018, die zaterdag weer wordt gehouden. Meer dan dertig instellingen en verenigingen doen mee.

Vreemde vogels

Het Plein is het hart van de Dag en doet dienst als festivalterrein met allerlei activiteiten voor jong en oud. Bij de kramen van de historische markt kunnen tickets gehaald worden voor alle expedities verderop in de stad. Er staan vele gidsen klaar.

Het thema is dit jaar ‘Vreemde vogels’. Daar is de Haagse ooievaar er natuurlijk een van en daarom is er onder meer de workshop ‘Ontwerp je eigen knuffelooievaar’. Vanaf 15.00 uur zorgen bijzondere vogels voor muziek: de Haagse flamencoband De Règâhs. Die vogels slaan op meer dan alleen de good old ooievaar, vertelt Wendy Louw van het Haags Gemeentearchief (HGA). “Den Haag heeft altijd mensen van diverse pluimage een veilig thuis geboden. Van de zeventiende-eeuwse filosoof en lenzenslijper Baruch Spinoza tot Italiaanse terrazzowerkers in het begin van de twintigste eeuw tot mensen van 180 nationaliteiten nu. Samen een bonte verzameling ‘vreemde vogels’ die Den Haag maakt tot de stad die ze is.”

Leuke activiteiten op Dag van de geschiedenis

Het gaat op de Dag meer dan alleen om leuke activiteiten. De gemeente hoopt via haar eigen instellingen zoals het HGA en de erfgoedpartners, bijvoorbeeld de musea, zo veel mogelijk Hagenaars bekend en bekender te maken met de rijke geschiedenis van hun stad en daarmee de onderlinge band te versterken. Het is absoluut niet alleen maar een feestje voor Hagenaars die toch al historisch actief zijn, meldt de gemeente in een aankondiging. ‘Ook Hagenezen, Loosduiners, Scheveningers en expats krijgen op de Dag van de Haagse Geschiedenis een goed beeld van de geschiedenis van onze stad.’

Dag van de Haagse Geschiedenis, 11.00-16.00 uur, Plein. Meer informatie: www.dagvandehaagsegeschiedenis.nl 
Standaardportret
Bekijk meer van