Imposant Noors zeilschip in Scheveningen

Het oudste volschip ter wereld, de Noorse Sørlandet, ligt tot 10 mei aangemeerd in Scheveningen. Op zondag 7 mei is het zeilschip ook vanbinnen te bewonderen.

Door

Een lengte van ruim zestig meter, een hoogte van 34 meter en een stalen constructie van 850 ton: het zeilschip Sørlandet is alleen optisch al een indrukwekkende verschijning, een blikvanger in iedere internationale haven. Maar wat dit Noorse schip pas écht bijzonder maakt, is dat de driemaster ’s werelds oudste volschip (een zeilschip waarvan alle masten vierkant getuigd zijn) is dat nog in actieve dienst is. De bouw van het fregat begon al in 1925, twee jaar later was de eerste reis, met de toenmalige koning Haakon VII van Noorwegen aan boord. De Sørlandet doet dienst als trainingsschip en vaart de hele wereld over.

Deze en volgende week is het imposante zeilschip te bewonderen in de haven van Scheveningen. Tot woensdag 10 mei ligt de Sørlandet aan de Visafslagweg in de Eerste Haven, nabij het hotel Den Haag Marina Beach. De driemaster kwam afgelopen weekend aan in Den Haag, na een lange reis.

Afgelopen september vertrok het zeilschip uit de thuishaven in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen aan het Skagerrak. De haven van Scheveningen is de veertiende stop op het vaarschema van het trainingsschip. De afgelopen maanden meerde de Sørlandet al aan in havens in onder meer Frankrijk, Spanje, Kaapverdië, Grenada (een eilandengroep in het Caribisch gebied) en Bermuda (Brits overzees gebied voor de kust van de Verenigde Staten). Na z’n vertrek op 10 mei uit Scheveningen zet het zeilschip koers naar de thuishaven in Noorwegen.

Aan boord zijn 64 nieuwe studenten uit negen verschillende landen. Het traditioneel getuigde zeilschip is zeer geschikt om jonge mensen kennis te laten maken met het maritieme leven. De Sørlandet, vernoemd naar de Noorse regio waar het schip gebouwd is, staat al bijna honderd jaar centraal in de opleiding van zeelieden.

Rondleidingen in Sørlandet

Op zondag 7 mei (tussen 13.00 en 17.00 uur) is het ook mogelijk om het zeilschip vanbinnen te bekijken. “De toegang is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen,” vertelt Myriam Dijck van marketingbureau The Hague & Partners. “Studenten en andere leden van de crew zijn deze zondagmiddag beschikbaar om rondleidingen te geven en om vragen van bezoekers te beantwoorden.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 4 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van