Haagse Klokken klinken wel, in het echt én op YouTube

De klokken van de Haagse Toren klinken wel op kerstavond. Maar veel Haagse artiesten en gezelschappen wijken uit naar YouTube. Een overzicht.

Door

Geen witte, maar een stille kerst beleven we in 2020. De concerten zijn afgelast, nachtmissen gaan niet door. Maar des te meer activiteiten zijn verplaatst naar internet en daar te volgen. Hieronder een compacte gids voor Haagse initiatieven, een ‘radiobode’ voor het web zeg maar.

Haagse Toren

Eén concertvorm die door zijn bijzondere aard geen last heeft van de coronamaatregelen: de bespelingen van het carillon van de Haagse Toren. Stadsbeiaardier Gijsbert Kok laat de klokken wekelijks klinken op vaste momenten, maar ook op kerstavond (24 december). “Ik speel een programma met bekende kerstliederen. Je hoeft niet per se naar de stad te komen, want het is ook live te horen op het Youtube-kanaal van de Stichting Carillon Den Haag,” zegt hij.  Op het programma staan onder meer ‘Stille Nacht’, ‘Komt allen tezamen’, ‘Hark the herald angels sing’, ‘Joy to the world’ en de ‘De herdertjes lagen bij nachte’.

Donderdag 24 december, 21.00 – 22.00 uur:  (7) stichting Carillon Den Haag – YouTube

Muzee Scheveningen

Muzee Scheveningen, behalve museum ook ‘cultuuranker’ (wijktheater), biedt ook een kerstpragramma aan via livestream (Youtube). Vaste gast en trompettist Michael Varekamp geeft een kerstjazzconcert samen met pianist Harry Kanters. Donderdag 24 december, 19.30 uur: via  www.muzeescheveningen.nl/livestream

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Trompettist Michael Varekamp. | Foto: PR

Op Eerste Kerstdag vertelt Henk Ameraal een kerstverhaal in het Scheveningse dialect. Dat klinkt apart, maar is ook voor niet-Scheveningers goed te volgen, verzekert Muzee.

Vrijdag 25 december, 19,30 uur: via www.muzeescheveningen.nl/livestream

Classical Now

Concertorganisator Classical NOW! wijkt met een nieuwjaarsfestival op 1, 2 en 3 januari uit naar Studio 150 in Amsterdam Noord. Van hieruit worden livestreams verzorgt. “Facebook en YouTube vormen nu het alternatieve podium,” zegt Dimitri van der Werf van Classical Now. Op het podium staan onder anderen violiste Flour Le Coultre, de altviolisten Dana Zemtsov en Vladimir Mendelssohn en de 18-jarige pianist Nikola Meeuwsen, een van de boeiendste Nederlandse pianisten van zijn generatie.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Altvioliste Dana Zemtsov. | Foto: Studio Unfolded

Het programma is afwisselend, van een Weens nieuwjaarsconcert en concerten rond Beethoven tot een Parijse salon en een hommage aan César Franck. Ook musici van Twentse Stift Festival doen mee.

1, 2 en 3 januari, zeven concerten, via: www.classicalnow.nl

Strijkorkest Ciconia

Ook het Ciconia Concert zag dit jaar vele plannen en vooral concerten in het water vallen. Wat er wél doorging was het verschijnen van de cd ‘American Pioneers’, met muziek van Antheil, Copland, Foote en Ives. De cd is te bestellen via www.ciconiaconsort.nl.

Het Ciconia Consort in actie. | Foto: PR

Een kleine troost voor het gezelschap was dat in 2020 drie programma’s in de Radio 4-serie ‘Avondconcert’ werden uitgezonden. Daaronder het kerstconcert ‘Scandinavische wintersprookjes vanuit de Grote Kerk in Naarden.

Dit concert is terug te luisteren via deze link:
https://www.nporadio4.nl/avondconcert/uitzendingen/2020-12-21-avondconcert-20

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van