Gigantische tent Cirque du Soleil staat als een huis (foto’s en video)

Met het hijsen van de iconische, negentien meter hoge Big Top Tent op het Malieveld is vrijdag 4 oktober het startschot gegeven voor de opbouw van Cirque du Soleil.

Door

Het wereldberoemde circus Cirque du Soleil is vanaf vrijdag 11 oktober voor de eerste keer in Den Haag te zien met de show ‘Totem’. “In de Big Top heb je de ultieme Cirque du Soleil-ervaring, want je zit maar maximaal twintig meter van het podium af,” zegt Olivier Fillion Boutin van Cirque du Soleil.

Een crew van ruim zestig man sjort de palen omhoog. “Het is zwaar lichamelijk werk. Veiligheid is voor ons heel belangrijk; we geven dus vooraf een instructie waarin we uitleggen hoe je die zware palen het beste kunt duwen om rugletsel te voorkomen.”

Fotos: DHC/Luka Valkenburgh

In een soort trein worden de palen omhoog gehesen. Dat duurt in totaal zo’n tien minuten. “Als de grote tent eenmaal staat, begint het echt spannend te worden,” zegt company manager Franck Hanselman.

 

Vaste speelplek van Cirque du Soleil

De komende tien jaar is het Malieveld om het jaar de vaste speelplek van Cirque du Soleil. “Fantastisch natuurlijk,” vindt Hanselman. “Het is een iconische plek, niet alleen voor Den Haag maar voor heel Nederland. Het feit dat we hier kunnen staan midden in een stad, goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto, daar zijn we heel blij mee en trots op.”

Cirque du Soleil

Glittertrapeze Solo (Cirque du Soleil)

In ‘Totem’ is op een eiland in de vorm van een reuzenschildpad de fascinerende reis van de menselijke soort te zien, van zijn oorspronkelijke amfibische staat tot het uiteindelijke verlangen om te vliegen. “Het is een vrolijke show met sterke acrobatische nummers. Als Canadees bedrijf vonden we het ook belangrijk om de schijnwerpers te richten op de oorspronkelijke cultuur van Noord-Amerika en Canada,” zegt Hanselman.

Montreal

“We hebben in samenwerking met een stam in de buurt van Montreal samengewerkt om die elementen ook heel authentiek te maken. De zang, de taal en de kostuums zijn authentieke elementen uit de Canadese cultuur.”

 

De zang, de taal en de kostuums zijn authentieke elementen uit de Canadese cultuur.
Olivier Fillion Boutin (Cirque du Soleil)

 

Inmiddels hebben al meer dan vijf miljoen mensen de show, die al jaren langs allerlei steden in de wereld toert, gezien. Hanselman hoopt op veel publiek uit Den Haag en de rest van het land. Zo’n zeventig procent van de Cirque-bezoekers komt in de praktijk ook van buiten de stad. “En wat is er nou fijner om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur dan door een bezoek te brengen aan onze show,” besluit de company manager.

Meer informatie en ticketverkoop: www.cirquedusoleil.com/totem

Meer over het circus en over de voorstelling ‘Totem’ leest u in de krant van donderdag 10 oktober. Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van