Nieuwe broedplaats voor filmtalenten uit Den Haag

Een Belgisch filminitiatief die zich richt op divers talent, leidt nu ook in Den Haag jongeren op. HAKUNA Academy Hofstad levert dit jaar de eerste tien filmmakers af.

Door

Den Haag krijgt er dit jaar via de HAKUNA Academy Hofstad tien filmers bij. Divers talent met verschillende culturele achtergronden, die straks weten hoe zij een verhaal in filmbeelden moeten vertalen. Op deze Haagse uitbreiding van de HAKUNA Academy uit België worden geen diploma’s verstrekt, maar de jongeren leren wél de kneepjes van het vak van professionele filmmakers en bekwamen zich in het maken van scenario’s, regie en cameravoering. In de loop van dit jaar worden de premières verwacht van de door hen geschreven en gemaakte films.

Mathias Sourbron, pedagoog van beroep maar nu actief als begeleider van de Belgische jongeren aan de Hakuna Academy, vertelt tijdens een ontmoeting met de Haagse filmstudenten in het Migratie Museum: “Misschien dat het in Nederland nog een beetje meevalt, maar in België vinden we te weinig diversiteit voor én achter de camera. Door te werken met mensen van diverse culturele achtergronden komen verhalen anders aan het licht.”

De HAKUNA Academy werd opgericht door Adil El Arbi en Bilall Fallah, twee filmmakers van Marokkaanse afkomst uit de Brusselse wijk Molenbeek, die inmiddels in Hollywood met onder anderen Will Smith werken aan de actiefilm ‘Bad Boys for Life 3’. Toen zij in 2015 voor de film ‘Black’ op straat medewerkers, acteurs en figuranten zochten, troffen zij ook veel talenten aan onder jongeren uit gekleurde wijken.

Identiteit

Tot de Belgische delegatie behoren ook Emily van der Veer (20) en Tomas Ntamashimikiro (23), die inmiddels bezig zijn met het maken van films. Acteren of filmen hoeft voor de Haagse Birke Wobbes (19) niet. Zij wil vooral graag films schrijven. Ze studeert dit jaar af als gastvrouw aan het Mondriaan College maar wil zich verder ontwikkelen. “Er waren veel aanmeldingen voor de HAKUNA Academy,” weet zij, maar tot haar geluk werd zij geselecteerd.

 

Door te werken met mensen van diverse culturele achtergronden komen verhalen anders aan het licht.
Mathias Sourbron (begeleider aan de HAKUNA Academy)

 

Van de foto-opdracht heeft Wobbes niet kunnen genieten, maar het huiswerk om een verhaal te maken, heeft ze al af. “Dat gaat over het zoeken naar je identiteit. Ik ben zelf geadopteerd, dus ik weet waar ik het over heb. Ik zal mijn biologische ouders nooit leren kennen, dus wat bepaalt dan je identiteit? Uiteindelijk moet je het met jezelf doen. Daar gaat mijn verhaal over.”

Het zou kunnen dat een medecursist haar verhaal gaat filmen, bijvoorbeeld Achraf Abba (18). Hij maakte een video van hoe hij in slaap viel en bij de fotografieopdracht wist hij zonder gebruik te maken van een filter toch een ‘foto met saus’ te maken op het Teniersplantsoen. Ook Ismail Bouyirdane (18) fotografeerde in dat plantsoen, waar de jongens vaker het Stagehuis BSV bezoeken. Daar vroeg projectleider Boo van der Vlist hun om mee te doen met het filmproject.

Acteren

Voor Bouyirdane was dat meteen aanlokkelijk. Hij deed op school al aan theater en vindt acteren leuk. Achraf Abba speelde zelfs de hoofdrol in het stuk ‘Strijders’, dat handelde over radicalisering. Het werd vertoond in Theater aan het Spui en Theater De Vaillant. Abba: “Daarna heb ik workshops gegeven op basisscholen. Dit aanbod kwam precies op tijd.” De oudste deelnemer is Ayoub Balah (24), die graag wil filmen maar niet zo goed wist hoe dat zelf te organiseren. “Toen we de films uit België hadden bekeken, zochten we contact.”

Vaste begeleider van de Haagse jongeren is fotograaf Ahmet Polat, in 2015 nog Fotograaf des Nederlands. Hij benadrukt tijdens de bijeenkomst in het Migratie Museum dat de deelnemers aan de HAKUNA Academy een serieus traject doorlopen waarvoor ze een ‘enorme drive’ moeten hebben. “Wij gaan ze de tools geven om eind dit jaar een aantal zelfgemaakte films te vertonen.” Dat doet hij overigens samen met projectleider Boo van der Vlist, Khalid Kadrouch en scenarioschrijver Hasan Coşkun. De deelnemers gaan vooral ook elkaar begeleiden. “We zijn een echte vriendengroep.”

Meer informatie: www.hakuna-academy.nl

Standaardportret
Bekijk meer van