Kristallen Film voor Escher-documentaire

De documentaire ‘Escher: Het oneindige zoeken’ over het leven van de graficus M.C. Escher heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken en haalde daarmee de status van ‘Kristallen Film’.

Door

De Haagse filmmakers Robin Lutz en Marijnke de Jong kregen vorige week de onderscheiding die hoort bij de ‘Kristallen Film’ van het Nederlands Filmfonds uit handen van programmeur Claire van Daal van het Nederlands Film Festival. De prijs Kristallen Film is speciaal bestemd voor documentaires.

‘Escher: Het oneindige zoeken’, die in april uitkwam, vertelt het verhaal van het leven van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden. Het is ontleend aan brieven en dagboeken. “Ik vroeg mij af wie deze man was, die gepassioneerd, bijna geobsedeerd, de wereld verbaasde met zijn verbeelding. Hij liet onmogelijkheden mogelijk worden. En hij bracht de oneindigheid binnen handbereik en maakte haar tegelijk ongrijpbaar,” zegt Lutz.

Zwitserland

Hij is zeer verheugd is over het feit dat veel mensen zijn film zijn gaan zien. In de documentaire wordt het leven van Escher gevolgd. Dit gaat van zijn reizen door Italië, Zwitserland en Spanje tot zijn eindeloze schaven aan werken zoals de ‘onmogelijke prenten’ en de studies in vlakverdeling zoals de Metamorfose-cyclus. Escher vertelt als het ware zelf over zijn verwondering, zijn angsten, zijn twijfels en zijn successen. Ook geeft hij geeft een visie op zijn eigen werk.

‘Escher: Het oneindige zoeken’ is geproduceerd door Robin Lutz AV Producties. Lutz maakte eerder onder meer de documentaire ‘Aquarius’. Deze film gaat over het leven van de schilder Anthonie Pieter Schotel. Ook maakte hij ‘Spinoza, een vrije denker’. De Escher-film draait nog steeds in het Filmhuis Den Haag.

Standaardportret
Bekijk meer van