Laatste hijskranen Laakhaven beschermd

Twee hijskranen Laakhaven komen op de gemeentelijke monumentenlijst

Door

De twee laatste oude hijskranen in het Laakhavengebied worden opgeknapt. Ze worden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Dat heeft wethouder Joris Wijsmuller (HSP, monumentenzorg) besloten. De kranen staan aan de Calandkade en de Neherkade, schuin tegenover elkaar. Deze kranen herinneren aan de tijd dat de Laakhaven nog in gebruik was voor de overslag van goederen en bouwmaterialen.

De kranen zijn rond 1960 gemaakt door de Haarlemse werf Conrad-Stork. De kraan aan de Neherkade was lang in bedrijf bij de betoncentrale Fabriton. En het andere exemplaar was van de bouwmaterialenhandel Verhulst. Later werden ze eigendom van de gemeente.

Pleidooi over hijskranen

Eerder hebben de Stichting Haags Industrieel Erfgoed en de Stichting Drijfkracht, die nadenkt over een mogelijk gebruik van de kranen, aangedrongen op bescherming. Dat pleidooi werd overgenomen door de Haagse Stadspartij. Deze partij stelde er vragen over aan B en W. Dus is fractievoorzitter Peter Bos blij met het besluit van zijn partijgenoot. “Fantastisch dat deze havenkranen nu ook blijven staan,” zegt hij. “Het is markant industrieel erfgoed en herinnert aan het industriële verleden van Laakhaven. En volgens kenners behoren de kranen tot de mooiste voorbeelden van havenkraanarchitectuur.”

 

Standaardportret
Bekijk meer van