Het Haagse Haakje gaat internationaal

‘In februari is het in Amerika via internet op Amazon te koop.’

Door

Het Haagse Haakje maakt furore en gaat de wereld in. Amper vier maanden geleden introduceerde Albert Gielisse in de Residentie zijn vinding, bedoeld om schilderijtjes aan gipsplaat of hardboard op te hangen. Binnenkort hebben alle ijzerwarenwinkels in heel Nederland het haakje in voorraad. “Dat is een opstap naar Europa,” zegt hij met een brede glimlach. Er is meer nieuws. “In februari is het in Amerika via internet op Amazon te koop.” Vanwege de internationale carrière van het haakje doopte hij het om tot Happy Hooky.

Een gerenommeerde Haagse ijzerwarenvakhandel reageerde vorig jaar enthousiast. Nu ziet het ernaar uit dat Happy Hooky de wereld gaat veroveren. In Europa heeft Albert Gielisse geen concurrenten. In de VS één. “Dat is de Monkey Hook, en die is populair in Amerika. Het is ook een soort haakje, maar dan tien keer zo groot. Het is wel even veilig als Happy Hooky.” Lachend: “Mijn haakje is Calimero: zij zijn groot, ik is klein. We zullen uiteindelijk een frisse werkoorlog aangaan.”

De primeur was vorig jaar voor Stadsmens in Den Haag Centraal. Om zijn uitvinding te demonstreren had Gielisse het haakje en een stukje gipsplaat meegenomen, met daarin een minuscuul gaatje. Het lukte zelfs de onhandige journaliste om het haakje erin te krijgen. Gielisse, van oorsprong ingenieur, is al zo’n twintig jaar klusjesman. Tijdens dat klussen werd hij geregeld geconfronteerd met gipsen wanden waar keer op keer iets aan was opgehangen, maar dat telkens weer naar beneden viel. Hij ontdekte de oplossing: van een klerenhangertje boog hij een haakje.

De eigenaar van de Haagse machinefabriek Blok’s Draadvorm zag het malletje dat Gielisse had gemaakt, raakte in vervoering en duwde hem als het ware naar het octrooibureau. Een patent kost echter een forse duit. Een schare tevreden klanten, door hem als engelen omschreven, steunden hem financieel. Ook nu is volgens de uitvinder crowdfunding onontbeerlijk. “Ik doe tegenwoordig zaken met de grote heren en dat valt niet mee. Nog altijd heb ik beschermengelen nodig. Inmiddels geef ik ook groeicertificaten uit. Dat zijn geregistreerde bewijsstukken voor een inleg van maximaal duizend euro. Er zijn nog een paar certificaten te koop.”

Grootverpakking

Binnenkort komt er een grootverpakking in de handel. “Die is bestemd voor beurzen en de handige doe-het-zelvers, bijvoorbeeld een beheerder van een bejaardenhuis.” Ook is er een ‘probeerverpakking’ in de maak. “Daar zitten drie haakjes in en een gaatjesmaker, onder de garantie dat er geen schade is na gebruik.”

Die garantie is noodzaak, blijkt uit een onderzoekje dat Gielisse hield. “Mensen durven zelf geen haakje aan te brengen in een vlekkeloze witte muur. Dat is de grootste barrière. Alles wat op de markt is, laat gaten na en die zijn niet meer te repareren. Ook daar voorziet het haakje in. In het minuscule gaatje dat het maakt, is een beetje witte tandpasta afdoende.”

Gielisse doet dan een voorspelling: “Voor september is de uitvinding verlost van zijn uitvinder en krijgen de aandeelhouders hun geld. Calimero is dan groot genoeg geworden. Het aardige is dat het me door de ijzerwarenhandel zo wordt gegund. Ze zeggen: we worden er niet rijk van, maar we willen het zeker niet missen.”

Meer informatie: www.happyhooky.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van