Filmavond in clubsfeer: korte films van jonge makers in club Laak

In club Laak organiseert het Haagse collectief What You See Is What You Get deze maand ‘XXL Dreams’: korte films van jonge makers in combinatie met clubavonden.

Door

Zolders als creatieve broeinesten waar grootse ideeën worden geboren, ze bestaan nog. What You See Is What You Get ontstond in de gedeelde studioruimte boven The Grey Space In The Middle en timmert inmiddels flink aan de weg. Al sinds 2016 is het collectief op zoek naar mogelijkheden om korte films aan de man te brengen. Zo organiseert het elke maand in samenwerking met het Filmhuis ‘Glued & Screwed’. “We zetten op deze filmavonden lokale, beginnende makers naast gerenommeerde, internationale makers. Zo hopen we zichtbaarheid te creëren voor de korte film,” legt Mike Kokken van What You See Is What You Get uit.

Met datzelfde doel ontwikkelde het collectief samen met Home Cinema de filmtentoonstelling ‘XXL Dreams’ in de loods van club Laak aan de Lulofsstraat. In de weekenden van 12 en 19 mei spelen hier korte films in combinatie met clubavonden. “Van Laak kregen we carte blanche in de loods,” vertelt Kokken.

Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, net als zijn compagnons Ruben Verkuylen en Julian Doove. Voorheen was Kokken actief als ontwerper, maar sinds What You See Is What You Get niet meer. “Toen ik aan de Academie studeerde, merkte ik al dat het vakgebied een kanteling begon te maken van drukwerk naar steeds meer film en 3D-software. De filmmakers die we nu hebben geselecteerd voor ‘XXL Dreams’ zijn dan ook allemaal mensen met een achtergrond in kunst of ontwerp die vervolgens met film zijn gaan werken.”

23 korte films

Kokken, Verkuylen en Doove begonnen ooit met filmavonden in The Grey Space In The Middle aan de Paviljoensgracht, waar ze ‘feature length films’ lieten zien, oftewel films van ‘normale’ lengte. Kokken: “We waren eigenlijk bioscoopje aan het spelen in een volledig witte ruimte, met een ‘pay what you want’-systeem. Via via kochten we bioscoopstoelen, toen werd het allemaal wat serieuzer.” Kunstenaars werden uitgenodigd om mee te denken: hoe konden ze in die witte ruimte een bioscoopervaring nabootsen? “De stoelen waren eigenlijk niet zo ‘comfy’, dus we dachten: dan maar korte films,” grapt Kokken.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Er zijn 23 korte films geselecteerd. | Foto: Helena Roig

Binnen hun inmiddels grote netwerk deelde het drietal de open call voor ‘XXL Dreams’, en die bleek erg populair. “Uit ongeveer 200 inzendingen hebben we 23 korte films geselecteerd die allemaal op een manier verbonden zijn met het thema ‘dromen’. De films hebben we per weekend gecureerd, elk weekend zijn er dus andere films te zien. Sommige films duren maar twee minuten, andere twintig. Het is ontzettend veel werk dat je nergens anders kunt zien,” aldus Kokken.

Op zaterdag 13 mei zijn de films onderdeel van een speciale clubavond die tot 06.00 uur duurt. Kokken: “Mensen zijn bij clubavonden een dj gewend die een eigen set speelt. Nu hebben we een vj die reageert op de films die afgespeeld worden in de ruimte.”

‘XXL Dreams’, club Laak (Lulofsstraat 59). Vrijdag 12 t/m zondag 14 mei en vrijdag 19 t/m zondag 21 mei.

 

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 11 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van