Festival rond het Bätz-orgel

Liefhebbers van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk in Den Haag kunnen de komende zaterdagen hun hart ophalen. Tot en met 1 juli is er elke zaterdag een concert op het uit 1762 daterende instrument.

Door

De Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk wil het monumentale orgel graag nader onder de aandacht brengen van het grote publiek. Vandaar een orgelfestival. Op zaterdag 17 juni (15.30 uur) spelen Boudewijn Zwart en Sander van den Houten. Zwart is beiaardier en neemt zijn mobiele beiaard mee. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken. Sander van den Houten voegt daar de klanken van drieduizend pijpen van het Bätz-orgel aan toe.

Organist Jan Hage gaat op 24 juni (21.00 uur) op de moderne toer. Hij speelt ‘minimal music’. Hage is als organist verbonden aan de Domkerk in Utrecht waar hij ook een Bätz-orgel bespeelt. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt daarnaast radio- tv- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. In dit concert speelt hij werken van onder anderen Philip Glass, Bach en Ad Wammes.

Ben van Oosten

Op 1 juli (15:30 uur) is het de beurt aan de bekende Haagse organist Ben van Oosten, die is verbonden aan de Grote Kerk. Hij verzorgt het slotconcert van het orgelfestival. Van Oosten geldt als pleitbezorger van de Franse orgelmuziek. Bij zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist in 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

  • Orgelfestival Lutherse Kerk (Lutherse Burgwal), alle zaterdagen tot en met 1 juli; zie ook: www.luthersdenhaag.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van