Bouazza en Splinter presenteren uitreiking literaire prijzen

Dat Guus Kuijer was uitverkoren wist hij al. Maar donderdag is het echt zo ver. Dan krijgt hij de Constantijn Huygensprijs. De plechtigheid is online te volgen.  

Door

De Marokkaans-Nederlandse journalist Hassnae Bouazza en schrijver en programmamaker Splinter Chabot presenteren de uitreiking. De winnaar van de belangrijkste prijs was al bekend. De Constantijn Huygensprijs gaat naar Guus Kuijer, die volgens de jury een oeuvre voor volwassenen en kinderen bijeen heeft geschreven ‘van een constant hoog niveau’.

Zijn laatste project is ‘De Bijbel voor ongelovigen’, een serie hervertellingen van bijbelboeken. Aan de prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) reikt de prijs uit; dichter Ester Naomi Perquin houdt een lofrede op Kuijer.

Guus Kuijer wordt donderdag geëerd. | Foto: Jaco Klamer 

In hetzelfde programma maken Bouazza en Chabot bekend wie de Jan Campert-prijs (poëzie), de F. Bordewijk-prijs (proza) en de J. Greshoff-prijs (essay) hebben gewonnen. Dat zijn de andere prijzen die de Haagse Jan Campert-Stichting toekent. De presentatoren gaan in het museum in gesprek over de boeken van de bekroonde auteurs. Schrijver Philip Huff bezoekt iconische Haagse locaties om daar via Zoom te spreken met de winnaars.

Verzetsdichter Jan Campert

De Jan Campert-Stichting ontstond in 1947 en is vernoemd naar de verzetsdichter Jan Campert, die lang in Den Haag woonde. Hij kwam om in het concentratiekamp Neuengamme. Zijn beroemdste gedicht is ‘Het Lied der achttien dooden’ uit 1941. Aanvankelijk werd de stichting in het leven geroepen ‘ter blijvende herdenking van de strijd der Nederlands letterkundigen in de jaren 1940-1945 tegen de Duitse bezetting’. Later is het doel algemener geformuleerd: de Jan Campert-Stichting bevordert de Nederlandse letterkunde. Eerdere winnaars van de Constantijn Huygensprijs waren onder anderen Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015) en Mensje van Keulen (2014).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van