Constantijn Huygensprijs voor Guus Kuijer

De Constantijn Huygens-prijs 2020 gaat naar de schrijver Guus Kuijer. Dat heeft de jury van de Haagse Jan Campert-Stichting donderdagvond bekendgemaakt.

Door

Guus Kuijer (77) wint de prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van de gemeente Den Haag, voor zijn hele oeuvre. Dat heeft volgens de jury een constant hoog niveau. ‘Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Guus Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen ‘voor ongelovigen’, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur’, aldus het juryrapport.

Uitreiking in januari 2021

De Huygens-prijs wordt uitgereikt door de aan het Literatuurmuseum gelieerde Jan Campert-Stichting. De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Recente laureaten zijn: Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015) en Mensje van Keulen (2014). De feitelijke uitreiking geschiedt in januari 2021. Dan worden ook de overige literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt. De winnaars van de F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs en de tweejaarlijkse Jan Greshoff-prijs worden dit najaar bekendgemaakt.

Standaardportret
Bekijk meer van