Bordewijk-prijs voor ‘Foon’ van Marente de Moor

Marente de Moor krijgt voor haar roman ‘Foon’ de F. Bordewijk-prijs, één van de literaire prijzen van de gemeente Den Haag. De Jan Campert-prijs voor poëzie gaat naar Paul Demets, voor zijn bundel ‘De Klaverknoop’.

Door

Dat heeft de jury van de Jan Campert-Stichting woensdagmiddag bekendgemaakt. Uit De Moors (1972) roman ‘Foon’ ‘spreekt een grote liefde voor de wetenschap en een diep doorvoeld besef van de vergeefsheid van het menselijk streven’, aldus de jury, die verder stelt: ‘Foon is een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen’. Het boek gaat over twee Russische zoölogen die verstrikt raken in een opvangproject voor jonge beren.

Over de dichtbundel ‘De Klaverknoop’ van de Vlaming Paul Demets (1966) schrijft de jury: ‘Een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt (…). Deze gedichten blijven zinderend hangen’.

Prijs voor jeugdliteratuur

De derde kleinere onderscheiding van de Jan Campert-Stichting is de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur. Deze gaat naar Gideon Samson (1985) voor zijn boek ‘Zeb’. De jury: ‘De buitenissigheden in Zeb worden opgediend als glasheldere logica in een verder volkomen realistische omgeving. Ontregeling brengt het vooral aan in de hoofden van de lezers (…).Met Zeb voegt Samson een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur’. Aan de drie prijzen is een bedrag verbonden van 6.000 euro.

Huygens-prijs naar Hertmans

Al eerder werd bekend gemaakt dat de ‘hoofdprijs’, de Constantijn Huygens-prijs is toegekend aan de Vlaming Stefan Hertmans (1951) voor zijn hele oeuvre. Aan deze prijs is een bedrag van €12.000.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans. | Foto: Thomas Andenmatten

De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zondagmiddag 19 januari, op het Schrijversfeest van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited/Winternachten in het Theater aan het Spui.

Standaardportret
Bekijk meer van