Interview: oud-minister Klaas de Vries is nu bevlogen thrillerauteur
Na jarenlang politieke stukken, lezingen, gedichten en liedjes te hebben geschreven, schrijft oud-minister Klaas de Vries nu vooral thrillers. En hij blijft zijn sigaartje opsteken in het groene dorp Pijnacker.
Klaas de Vries (77), onder meer oud-minister van Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken, prijst zich gelukkig al bijna een halve eeuw in ‘een aangenaam dorp’ te wonen. Een groene oase op slechts zestien kilometer afstand van het Binnenhof waar de PvdA’er gedurende zijn lange, af en toe hectische politiek-bestuurlijke loopbaan vrijwel dagelijks vertoefde. Andere collega’s moesten urenlang reizen dan wel in de stad overnachten, terwijl hij binnen een halfuur thuis tot rust kon komen.
Op rigoureuze wijze doorbreekt hij deze rust thuis in Pijnacker tegenwoordig met intriges, aanslagen en moorden. Na jarenlang politieke stukken, lezingen, gedichten en liedjes te hebben geschreven, schrijft De Vries nu vooral thrillers waarin hij het grote gebaar niet schuwt. Terwijl hij alweer werkt aan een derde bloedstollend manuscript, is zijn tweede boek verschenen, ‘Hilario’. Deze thriller opent met het Internationale Vuurwerkfestival in Scheveningen. Op een zwoele zomeravond wordt het evenement wreed verstoord door een explosieve aanslag op de vijftiende etage van een woontoren. Gelukkig vallen er geen doden. Maar commissaris Banning, tevens protagonist uit De Vries’ eersteling ‘Operatie Vuurvogel’, heeft niettemin tijdens zijn onderzoek de handenvol aan het aanvankelijk weinig coöperatieve bijna-slachtoffer, de lastige journalisten, de inlichtingendienst én een publiciteitshongerige minister.
Pen van Klaas de Vries
De pen van De Vries was duidelijk in handen van iemand die de Haagse ins en outs door en door kent en het zo nu en dan niet kan laten kritische kanttekeningen te plaatsen bij ‘dit bedrijf’. Deze constatering veroorzaakt vrolijkheid, maar lachend nuanceert hij. “Dat is wellicht zo, maar er staan ook meningen in die ik niet deel maar die wel bij de personages passen. En ja, de sigaren die regelmatig voorbijkomen, mag ik inderdaad zelf ook graag opsteken. Ik heb de strijd om te stoppen opgegeven.”
Ik weet tot de laatste dertig bladzijden niet hoe het verhaal af zal lopen.
Naar zijn zeggen helpen deze rokertjes bij het nadenken over personages en gebeurtenissen die hem als auteur toch iedere keer weer blijven verrassen. “Ik weet tot de laatste dertig bladzijden niet hoe het verhaal af zal lopen.” Hij werkt solistisch, schrijft het boek helemaal uit, om het daarna pas aan zijn vrouw voor te leggen. “Nadat ik haar opmerkingen heb verwerkt, gaat het naar andere lezers. Daarna rond ik het af geef het uit handen aan de corrector en drukkerij.”
Klaas de Vries geeft zelf uit
Zijn eerste thriller verscheen bij uitgeverij Conserve, voor ‘Hilario’ verkoos hij uitgave in eigen beheer. “Een uitgever wil zich met de tekst bemoeien en daar heb ik geen zin in. Ze gaan bovendien voor gegarandeerd succes. Onbekende auteurs wordt vaak om veel geld gevraagd voor promotie. Ik vind het zelf uitgeven van een boek spannend, ook al moest ik nu zelf alle boeken aanleveren bij het Centraal Boekhuis, de schakel tussen uitgever, boekverkoper en consument, met alle gependel van dien naar de post.”
Over mijn eerste boek heb ik vanwege de vele andere verplichtingen zeventien jaar gedaan.
Zonder de plot te verklappen zijn het thema van ‘Hilario’ de drijfveren die mensen ontlenen aan een sterke emotie. Bijvoorbeeld wanneer liefde of vertrouwen in het spel is. “Vanuit haat en rancune gebeuren de vreselijkste dingen, mensen kunnen dan iedere redelijkheid uit het oog verliezen.”
Ander thema
Een ander thema dat De Vries als auteur aanroert en dat hem ook als jurist zeer bezighoudt, is de jarenlange levenseindediscussie in Nederland. “Iemand kan in alle nuchterheid vaststellen dat zijn leven onder bepaalde omstandigheden geen zin meer heeft of onleefbaar wordt. De wil van een wilsbekwaam iemand dient te worden gerespecteerd. Natuurlijk vooral als de persoon in kwestie zijn wil kwijt is geraakt. De Hoge Raad heeft hierover vorige maand een naar mijn smaak zeer goed arrest gewezen.”
De Vries is graag bereid een tipje van de sluier van zijn derde boek op te lichten. “Het is opnieuw een echt Hollands boek rond commissaris Banning. Ik ben geen fan van zware Scandinavische droefenis, prefereer de nuchterheid waarin plaats is voor een lach. Dit keer tegen de achtergrond van het begrip waarheid en de verschillende visies daarop van een rechter, een officier van justitie en een vermeende dader van een moord op een cruiseschip.”
Hierboven staan enkele fragmenten uit het verhaal dat Vera de Jonckheere over haar ontmoeting met Klaas de Vries. Wilt u het volledige artikel lezen? Koop dan vanaf donderdag 21 mei de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.