Haagse Femke Beeloo-Planken schreef voorleesboek over kinderrechten

Kinderrechten saai voor kinderen? Niet als je er een voorleesboek van maakt. ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ van de Haagse schrijfster Femke Beeloo-Planken ligt nu in alle bibliotheken.

Door

Schrijfster Femke Beeloo-Planken glimt van trots. Haar kinderrechten-voorleesboek ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ is sinds vorige week in alle Nederlandse bibliotheken te vinden. “Ik kan het nog steeds niet geloven,” zegt de schrijfster in haar zonovergoten tuin in Loosduinen. “Het voelt surrealistisch.”

Zo’n zes jaar geleden gooide Beeloo-Planken het roer drastisch om na twintig jaar in de zorg te hebben gewerkt. Ze startte haar eigen gastouderopvang Huisje, Kindje, Beestje aan huis en begon met het schrijven van kinderboeken. “Dat was altijd mijn droom, maar door mijn drukke baan kwam het er nooit van.” De gemeente benaderde haar in 2019 om een boek over de rechten van kinderen te schrijven. Dit gebeurde na een advies van de Haagse Jongerenambassadeurs. “Ik heb nog steeds geen idee waarom de gemeente mij heeft benaderd, maar ik ben er heel blij mee.”

Haar zoon Ando was al wel actief op dit gebied en zat in de redactie van de Kinderrechtenkrant. Hij kreeg hiervoor, en voor zijn inzet voor de Kinderraad van Houtwijk, een Jeugdlintje uitgereikt in 2019. Zelf is Beeloo-Planken altijd een voorvechter geweest van mensenrechten. “Dat begon met de band Roxette, waar ik een groot fan van was. Die was ambassadeur van Amnesty International en ik dus ook.” Ook wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, jeugd) onderschrijft het belang van het kinderrechtenboek. “Kinderrechten moeten we steeds onder de aandacht blijven brengen. Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw.”

Rijmen over kinderrechten

Het doel van ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ is kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van kinderrechten. “Maar door het voor te lezen krijgen verzorgers en ouders de rechten ook mee,” legt Beeloo-Planken uit, die erin slaagde om alle kinderrechten in het boek te verwerken op speelse wijze. “Vaak in rijmvorm. Dat werkt het beste. Bij kinderrechten moet je denken aan zaken als ‘een kind heeft recht op familie of het recht om niet mishandeld te worden. Dat heb ik vertaald naar ‘een kind heeft recht op liefde’.”

Maar begrijpen kinderen dit al op zo’n jonge leeftijd? “Heel kleine kinderen vinden het vooral leuk en gezellig als je voorleest, maar de iets oudere kindjes hebben wel door dat de verhaaltjes en rijmpjes iets betekenen.” De schrijfster werkte samen met onder meer Unicef en Defence for Children bij het schrijven van het boek. Dat kinderrechten nog niet altijd worden gerespecteerd, ziet zij zelf in de praktijk. “Bijvoorbeeld wanneer kinderen door een taalachterstand niet welkom zijn op een ‘gewone’ school, terwijl ieder kind recht heeft op onderwijs.”

Productief

Inmiddels heeft Beeloo-Planken al zes boeken geschreven, zoals ‘Otje op de boerderij’ voor stadsboerderij De Nijkamphoeve, ‘Slim is een boef’ en ‘De zeven en de verrijzenis van Mordival’. In het rijtje staat ook een vreemde eend in de bijt: een boek over de verzorging van de axolotl, een watersalamander. “Mijn dochter heeft een axolotl, een maf beestje. Gek genoeg was een boek als dit er nog niet. Inmiddels ben ik bijna een expert geworden,” lacht ze.

“Er is erg veel animo voor het boek. Mijn man grapt weleens dat hij nu wel kan stoppen met werken.” De ouders van de schrijfster zijn ook ontzettend trots op hun dochter. Ze wippen regelmatig langs omdat zij in dezelfde straat wonen. “Geweldig dat zij al deze mooie boeken schrijft,” zegt vader Lex Beeloo. In haar gastouderopvang wordt natuurlijk ook regelmatig voorgelezen uit eigen werk. “Dat vinden de kinderen heerlijk,”, zegt Beeloo-Planken, die vooral de nachtelijke uren gebruikt om te schrijven. “Ik ben nu bezig met een young adult-boek en een boek over de bersiap, gebaseerd op de ervaringen van mijn schoonvader.”

Femke Beloo-Planken, ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ (34 pagina’s). Uitgever: Brave New Books. Prijs: € 16,49.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van