Tweede giga-muurschildering bij station Moerwijk

Een treinreis tussen Den Haag Moerwijk en Den Haag HS wordt langzaam maar zeker een echte museumrit. De kans is groot dat treinreizigers later dit jaar van twee gigantische muurschilderingen langs het spoor kunnen genieten.

Door

Vorige week werd er een grote ‘mural’ onthuld op de zijkant van een flatgebouw aan het Willem Dreespark, pal tegenover station Moerwijk. Deze muurschildering werk is gemaakt door de straatartiesten Kaspar van Leek en Niels van Swaemen en is geïnspireerd op de muziek van de Haagse rockband Di-rect. Het Mauritshuis wil nu de zijkant van een ander gebouw aan het Willem Dreespark ook onder handen nemen, eveneens een flat prominent zichtbaar vanaf het NS-spoor.

Het plan maakt deel uit van ‘Mauritshuis Muâhtjes’. Dit project bestaat uit meerdere grote muurschilderingen in Den Haag. Op deze manier wil het museum zijn 200-jarig bestaan vieren met de stad. De nieuwe ‘mural’ beslaat de gevel van een flat met zeventien verdiepingen. Het gebouw is zo’n vijftig meter hoog en de zijkant is ongeveer zevenhonderd vierkante meter.

Het Mauritshuis heeft de Colombiaanse artieste Gleo gevraagd om deze schildering te maken. In een toelichting schrijft het museum: ‘Haar stijl is kleurig en uitbundig. Gleo werkt over de hele wereld. Zij maakte talloze gebouwen mooier. Voor het werk dat zij in Den Haag gaat maken, denkt Gleo aan een schilderij van Ambrosius Bosschaert de Oude, ‘Vaas met bloemen in een venster’ uit 1618. Haar ‘mural’ zal niet een letterlijke weergave van het schilderij zijn maar een eigen, unieke, interpretatie.’

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Ambrosius Bosschaert de Oude, ‘Vaas met bloemen in een venster’, 1618. De nieuwe muurschildering in Moerwijk wordt geïnspireerd op dit schilderij. (PR/Mauritshuis)

Crowdfunding voor muurschildering

Helemaal zeker is de komst van Gleo’s kunstwerk nog niet. Het Mauritshuis startte een crowdfunding om het bedrag op te halen dat nodig is voor het materiaal voor de muurschildering. Het publiek kan verschillende bedragen doneren, van ‘één spuitbus’ (à 15 euro) tot ‘350 spuitbussen’ (3500 euro).

De kans dat de Colombiaanse artieste daadwerkelijk aan de gang kan, is overigens heel groot. Van het totale bedrag aan materiaal (15.000 euro) is al meer dan de helft binnen. De crowdfunding loopt tot en met vrijdag 24 juni. De bedoeling is dat het kunstwerk in de herfst wordt gemaakt.

Wilt u meer Haags nieuw lezen? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van