Voor Horas komt Yvette van Boven naar Den Haag

Het zal zondag weer druk worden als Yvette van Boven haar nieuwe kookboek komt signeren bij Magasin Horaz. De populaire columniste ontdekte in Den Haag haar liefde voor het koken.

Door

Al dertig jaar dikke vrienden. Yvette van Boven (49) en Horas Simanullang (56). De eerste kok, columnist en tv-persoonlijkheid, de tweede eigenaar van het mini-warenhuis Magasin Horaz in de Molenstraat. “Horas en ik pakken elke gelegenheid aan om elkaar te zien,” vertelt de in Amsterdam woonachtige Van Boven aan de telefoon.

Aanstaande zondag is het weer zover: dan signeert ze vanaf 16.00 uur in zijn winkel haar nieuwste kookboek: ‘De grote ovengerechten van Van Boven’. Simanullang – altijd kleurrijk gekleed, vandaag in een oranje Adidas joggingbroek met een bijkleurende sjaal van Givenchy – denkt dat het ‘zwart zal zien van de mensen’.

Net als de vorige keer. “Toen heeft hij na vijf uur de mensen zachtjes zijn zaak uitgeduwd,” grinnikt Van Boven. “Daarna zijn we gaan eten, zoals we altijd doen.”

Schlemmersalade

Eten is wat de twee al die jaren bindt. Simanullang was 26 jaar toen hij de 19-jarige Yvette aannam bij café Schlemmer aan de Lange Houtstraat. Zij studeerde interieurarchitectuur aan de kunstacademie en zocht een baantje in de horeca. “Ik vond bedienen heel leuk, maar koken nog leuker.” Ze begon aan de koude kant. “Toetjes maken.”

 

De dressing van de Schlemmersalade met avocado en spekjes kan ik nog steeds dromen.
Yvette van Boven

 

Al snel nam ze de hele keuken over. “De dressing van de Schlemmersalade met avocado en spekjes kan ik nog steeds dromen. Destijds was een grand café iets nieuws. Schlemmer was ook een andere plek dan het nu is. Er werd gezongen, er waren theatervoorstellingen.” En er waren vrienden voor het leven. “Ik ken niemand meer van de academie, maar mijn oud-collega’s van de Schlemmer zie ik nog steeds.”

Yvette van Boven maakt eerste kookboekje

Toen Simanullang café-restaurant Bij Hem opende in de Molenstraat, ging ze mee. Later, bij lunchroom The Peppermint in de Frederikstraat, maakte ze haar eerste kookboekje.

“Mensen vroegen me zo vaak om een recept dat ik op een gegeven moment maar alle recepten ben gaan opschrijven. Ja, handgeschreven. Met Tipp-Ex werkte ik de foutjes weg. Ik heb het boekje in 1997 in eigen beheer uitgegeven. Vrij succesvol ook trouwens; er zijn achtduizend exemplaren van verkocht.”

Koken met Van Boven?

Drie recepten uit haar kookboek.

Enkele van die recepten schreef ze op de muren van The Peppermint en zijn vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn.

Inmiddels weet ze niet meer hoeveel kookboeken ze heeft uitgegeven. “Ik geloof een stuk of tien.” En in bijna elk kookboek van Yvette van Boven staat een gerecht van Simanullang. Dit keer niet. Geeft niet, vindt de winkeleigenaar. “Word ik lekker verrast.” Het gehaktbrood heeft hij al uitgeprobeerd. “Smakelijk en makkelijk, hè?! In de oven en klaar. Daar houden mensen van.”

Yvette van Boven signeert haar nieuwe kookboek ‘De grote ovengerechten van Van Boven’ (gebonden versie € 20,00) op zondag 9 december vanaf 16.00 uur in Magasin Horaz, Molenstraat 19. Meer informatie: www.magasinhoraz.nl

Bekijk meer van