Hoe vieren de ‘Heel Holland Bakt’-winnaars kerst?

Het favoriete gerecht van Menno en het favoriete toetje van Annemarie.

Door

Door Marloe van der Schrier

Voor de winnaars van het populaire televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’ ligt de wereld aan de voeten. Annemarie Pronk won het programma in 2016, Menno de Koning twee jaar eerder, in 2014. Hoe kijken ze terug op het programma, hoe vieren ze kerst en wat zetten ze het liefst op tafel? Een gesprek met de twee Haagse winnaars.

 

***

Annemarie Pronk:  “Nu moet ik gaan nadenken 

Heel Holland Bakt

“Ik had me al eens opgegeven voor de tweede editie, maar werd niet geselecteerd. Toen ik in 2016 wel mee mocht doen, dacht ik bij mezelf: wat heeft me eigenlijk bezield? Je beseft niet wat je gaat doen, wat iedereen van je gaat vinden. Ik had maar één doel: ik wilde winnen. De buren hadden wel vermoedens dat ik ver was gekomen, ze zagen me elke avond opnieuw in de weer in de keuken.”

Toekomst

“Ik werk al bijna twintig jaar bij het Leger des Heils en heb net een jaar onbetaald verlof opgenomen. Nadat ik Heel Holland Bakt had gewonnen, kwam er zoveel op me af. Het is nu heerlijk dat ik door mijn verlof, tijd heb om nieuwe dingen uit te proberen. Eigenlijk wilde ik altijd een theehuisje hebben waar gebakjes werden geserveerd. Nu moet ik gaan nadenken wat ik wil. Workshops geven, bakken of een nieuw boek schrijven. Soms is dat moreel lastig: ik stop tijdelijk bij het Leger des Heils om taarten te gaan bakken. Dat is nog wel een drempeltje.”

Op televisie 

“Op dit moment ben ik heel druk met een nieuw televisieavontuur: het programma ‘Van Harte’. Het is een dagelijks magazine van de EO waarbij het leven vieren centraal staat. Ik krijg een aflevering per week, drie blokjes van drie minuten om iets te bakken dat samenhangt met vieringen. 8 januari is de eerste aflevering. Ik had nooit gedacht dat ik voor televisie zou gaan werken.” 

Droommenu

“Ik heb veel aan mijn hoofd op dit moment en heb nog niet zo’n zin om met kerst te koken. We kunnen misschien ook ‘gewoon’ gaan gourmetten? Kerst is voor mij een moment van samenzijn. Op dat soort momenten eten we vaak met z’n allen. Toch vind ik dat ook lastig, al dat eten met kerst. Er zijn zoveel mensen die niets hebben.”

 

RECEPT

Favoriete kersttoetje: een brownie om te delen, te serveren met een bolletje ijs

Brownies om te delen: 30 à 40 stukken

Voor de karamelsaus:

 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 50 milliliter water?
 • 125 milliliter slagroom, op kamertemperatuur?
 • 40 gram roomboter, in blokjes
 • 40 gram witte chocoladedruppels of fijngehakte chocolade
 • snuf zout

Voor het beslag:

 • 375 gram pure chocolade, in stukjes
 • 375 gram roomboter
 • 500 gram kristalsuiker
 • 6 eieren
 • 20 gram vanillesuiker
 • 1 theelepel zout
 • 250 gram bloem

Voor de garnering:

 • 140 gram pecannoten, grof gehakt
 • 125 gram pure chocolade, grof gehakt

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in van ongeveer 20 bij 30 centimeter. Leg er een bakpapiertje in dat de bodem en twee van de zijkanten bedekt. Begin met de karamelsaus. Deze vormt de tussenlaag in de brownie. Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op een middelhoog vuur karamelliseren. Voeg de slagroom toe wanneer de karamel een mooie reebruine kleur heeft. Blijf roeren en verwarmen totdat alle suiker is opgelost. Voeg de boter en de chocolade toe en roer dit tot een gladde saus. Als de saus, eenmaal afgekoeld, te dik is, kun je deze iets verdunnen door het toevoegen van een beetje slagroom. De karamel moet dik, maar vloeibaar zijn.

Maak nu het beslag. Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten in de staande mixer tot een zeer luchtige massa. Laat ondertussen de boter smelten in een grote pan op laag. Smelt de 375 gram chocolade in de boter. Roer tot een gladde massa en spatel de suiker erdoor. Meng de opgeklopte eieren door de chocoladeboter. Zeef de bloem met het zout en spatel dit ten slotte ook door het beslag. Giet de helft van het beslag in het bakblik en bak dit 25 minuten in het midden van oven.

Laat de eerste brownielaag een beetje afkoelen. Verdeel de afgekoelde karamel erover en blijf daarbij 1 centimeter van de rand. Bestrooi dit met de gehakte chocolade en de helft van de gehakte pecannoten. Giet de tweede helft van het beslag hier voorzichtig overheen, bestrooi met de overgebleven pecannoten en zet weer 25 minuten in de oven. Laat de brownie afkoelen, verwijder ‘m daarna uit het bakblik en snijd in mooie vierkantjes.

Dit is een bewerkte versie van het recept uit het kookboek ‘Heel Holland Bakt met Annemarie’.

 

***

Menno de Koning: “Ik hou van een Coca-Colakerst”

Heel Holland Bakt

“Eigenlijk ben ik niet veranderd na Heel Holland Bakt. Ik ga nog steeds graag naar de bioscoop, doe leuke dingen met vrienden en hou van gamen. De periode na Heel Holland Bakt was een achtbaan: interviews, kranten, televisie en radio. Het gaf ook veel stress. Ik heb een paar maanden thuisgezeten en besloten om te stoppen met mijn toenmalige werk in een kookwinkel. Nu ben ik weer druk zat. Naast alle dingen op bak- en kookgebied werk ik op dit moment fulltime in de horeca.”

Tweede boek

“Het schrijven van een boek is intensief. Ik ben heel trots op mijn tweede boek, ‘Menno’s Superheroes Kookboek’, dat dit jaar is uitgekomen. Ik houd niet van geijkte dingen en probeer juist andere recepten te maken. Ik ben ook niet zo commercieel ingesteld.”

Toekomst

“Mijn droom? Ik zou heel graag iets voor mezelf willen beginnen en een ruimte hebben waar ik workshops kan geven, kan bakken en koken en ook catering kan doen. Een lunchroom is niets voor mij. Je moet daar altijd aanwezig zijn en soms wachten totdat er iemand je zaak in komt lopen. Voor die workshops probeer ik wel inspiratie op te doen. Onlangs was ik bijvoorbeeld op het ‘Allerhande Kerstfestival’ om een workshop te geven.”

Kerst

“Ik hou van, zoals ik het noem, een Coca-Colakerst. Dat hysterische uit die reclame, zo zie ik het graag. Een kitscherig kerstservies op tafel, dat soort dingen vind ik heel erg leuk. Vroeger als kind ging ik al met mijn zus op de fiets naar de Intratuin kerstballen kijken. Kerst vier ik met vrienden en familie, het gaat om koken en gezelligheid, dat is traditie.” 

 

RECEPT

Favoriete kerstgerecht: toffee-appels, een semi-gezonde kersttraktatie

Ingrediënten

 • 5 kleine zoete appels, gewassen en goed droog gemaakt
 • 350 gram karamel/fudge snoepjes
 • 2 theelepels water
 • 75 gram toffeestukjes of nootjesdip
 • 1 theelepel grove zeezout vlokken

Werkwijze

Bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steel uit de appels en steek een ijsstokje in iedere appel. In een middelgrote kookpan smelt je op middelhoog vuur de fudge met het water. Roer constant tot het geheel gesmolten is.
Doop de appels in de karamel, draai de appels erdoor en totdat ze volledig zijn bedekt. Meng de toffeestukjes/nootjesdip met het zeezout en doop de onderkant van de appels erin, duw eventueel tegen de zijkanten. Zet de appels een uur in de koelkast en geniet.

| Foto’s: Eveline van Egdom

Een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Annemarie_HHB Eve 9018.jpg  Menno_hr Eve 7845.jpg 

Standaardportret
Bekijk meer van