Haagse Stadswijngaard: 2018 wordt topjaar (foto’s)
Een verborgen oase in de stad. De Haagse Stadswijngaard profiteert van een mooie zomer en viert dat met een open dag en een kunstetiket.
“Dit wordt hét topjaar van de Haagse Stadswijngaard,’’ zegt Frank Koome, een van de eigenaren van de coöperatie die de leiding heeft over de wijngaard die verscholen ligt tussen Brandweerkazerne Laak, Station Moerwijk en het Hildebrandplein. De prachtige zomer werpt bijna letterlijk zijn vruchten af met volle, sappige wijntrossen. “Het groeit als een tierelier.”
De Haagse Stadswijngaard is in 2013 gestart op initiatief van Tycho Vermeulen die graag iets wilde doen met stadslandbouw. Met behulp van crowdfunding en Fonds 1818 werd de wijngaard van één hectare gerealiseerd. “Dat zijn zo’n zeshonderd wijnranken en daar maken we zo’n zeshonderd flessen wijn van,” vertelt Koome.
Massaproductie is niet het doel van de wijngaard die door vrijwilligers wordt gerund. “Lol hebben met wijn, dat is het belangrijkste. Dat staat zelfs in de statuten.” Het eindresultaat is Haagse Heerlijkheid. “We maken een heel lichte rosé en een rode wijn. Van de druivenresten maken we Grappâh.” De druivensoorten zijn speciaal geselecteerd om bestand te zijn tegen het Nederlandse klimaat. “De Johanniter, Rondo en Souvignier Gris zijn minder kwetsbaar,” volgens Koome.
Stadswijngaard is verborgen oase
Koome kijkt rustig rond over de wijngaard. Een verborgen oase in al het rumoer van de stad. “Het is een raar plekje,” geeft hij toe. “Bij een wijngaard denk je aan stilte en het is hier lawaaiig, maar dat maakt het ook wel bijzonder.” Samen met negen man, onder wie Tycho Vermeulen, mag hij zich eigenaar noemen van de wijngaard. “Wij geven instructies aan de veertig mensen die tien wijnranken huren. Dan doen we allemaal naast ons werk. De wijnranken verhuren we per seizoen. Natuurlijk drinken we na afloop van de werkzaamheden met z’n allen een drankje.”
Het is een bont gezelschap van mensen uit de buurt met verschillende culturele achtergronden. “We hebben zelfs een vrijwilliger uit Nigeria. Samen met alle vrijwilligers snoeien we de wijnranken en eind september starten we met oogsten. Dan worden de druiven hier gekneusd en dan gaan ze naar Voorburg om geperst te worden,” legt Koome uit.
Hij is al vanaf het eerste uur betrokken bij de wijngaard. “Ik zag de crowdfundingactie en heb een bedrag geïnvesteerd, omdat ik het zo’n leuk idee vond.” In zijn vrije tijd werkt hij bij een wijnimporteur in Zoetermeer. “Een eigenaar van een wijngaard van duizend hectare in Argentinië wist niet wat hij hoorde toen ik vertelde dat ik ook een wijngaard heb ik Nederland,” vertelt hij met een lach.
Nieuw: kunstetiket
Op zaterdag 15 september kan iedereen komen kijken in de Haagse Stadswijngaard. “Dan houden we open dag en presenteren we een kunstetiket. Een deel van de flessen van vorig jaar krijgt dit speciale kunstetiket dat is ontworpen door Anne Geene, die de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in de wacht heeft gesleept.”
Bij een wijngaard denk je aan stilte en het is hier lawaaiig, maar dat maakt het ook wel bijzonder.
De Haagse Stadswijngaard wil ieder jaar een andere Haagse kunstenaar een etiket laten ontwerpen. Volgend jaar is de wijn van 2018 verkrijgbaar. “Dat wordt onze vierde wijn. Nee, we gaan niet met onze voeten de druiven persen. Persoonlijk vind ik dat niet hygiënisch en dat dat beter zou smaken, is echt geleuter,” zegt hij met een lach. “Ik vind de Johanniter-wijn het beste geslaagd. Die is te vergelijken met een riesling: fris en fruitig en hoog in de zuren. Die van vorig jaar is al op. De rode wijn van de Rondo-druiven smaakt naar een goede beaujolais. Als je dit op een terrasje drinkt, dan is het een prima huiswijn.” Dat de wijnranken het goed doen midden in de stad verbaast Koome niet. “Vroeger zaten er schooltuinen op deze plek.”
Open dag Haagse Stadswijngaard, zaterdag 15 september, 11.00 tot 17.00 uur, Hildebrandplein, naast de brandweerkazerne en volkstuinen. Rond april 2019 wordt de Haagse Heerlijkheid van 2018 gepresenteerd. Meer informatie: www.haagsestadswijngaard.nl