Bier & Braadfestival is niet alleen voor stoere mannen en vaders (video)

Ook een evenement voor mannen kan leuk zijn voor kinderen en vrouwen. Zo ook het Bier & Braadfestival in de Binckhorst, waar op Vaderdag van alles te doen is.

Door

Drie jaar geleden viel de eerste editie van het Bier & Braadfestival toevallig op Vaderdag. “Dat was een schot in de roos,” zegt organisator Susan Veninga. Inmiddels is het barbecue- en bierfestijn aan de Saturnuskade een vaste waarde op Vaderdag. Dit jaar wordt extra uitgepakt met de Fokkerhaven Tour, een boot- en wandeltocht langs geheime plekken met muzikale optredens.

De Fokkerhaven Tour is een voorproefje van het nieuwe Fokkerhaven Festival, dat op zondag 29 september plaatsvindt. “Met de boot en ook wandelend ontdek je leuke plekjes in de Binckhorst,” zegt Veninga. Een van de locaties die worden aangedaan, wil ze wel onthullen: Glaswerk aan de Fokkerkade. De rest blijft geheim.” Nadat is aangemeerd worden de Fokkerhaven Tour-bezoekers verrast met een optreden en een drankje. In totaal worden vier bijzondere plekken aangedaan.

Binckhorst is perfecte plek voor Bier & Braadfestival

De Binckhorst is volgens de organisator de perfecte plek voor een ‘stoere mannen en vader’-evenement. “Het is hier nog niet zo gelikt en strak. Juist dat rauwe randje maakt dit zo’n geschikte plek. Ik hoop dat dit ondanks alle ontwikkelingen zo zal blijven,” zegt Veninga.

 

Veninga kwam op het idee voor het Bier & Braadfestival na een citytrip naar Praag. “Op elke hoek zag ik worstenkramen en er werd veel bier gedronken. Ik wilde ook in Den Haag een stoer evenement organiseren voor mannen. Ik heb toen de mannen van bierbrouwer Kompaan gemaild of ze mee wilden doen, en de rest is geschiedenis.”

 

Het blijft een verwendag voor mannen, dus trek een leuk jurkje aan.
Susan Veninga (organisator)

 

De eerste keer trok het festival meteen vijftienhonderd bezoekers. “Veel meer dan gedacht. De laatste keer waren er zelfs vijfduizend mensen.” Het festival is ook leuk voor kinderen en vrouwen. “Maar het blijft een verwendag voor mannen. Dus trek een leuk jurkje aan,” zegt de organisator met een lach.

Oud plastic-workshop

Naast muziek, lokale foodtrucks en bier bij de Kompaan Beer Bar is er ook een markt met onder meer een ‘sample sale’ van Secrid, een bedrijf in de Binckhorst dat aluminium kaartenhouders maakt die digitaal zakkenrollen onmogelijk maakt. “Daarnaast geeft Precious Plastic workshops over hoe je van oud plastic nieuwe spullen maakt, bijvoorbeeld waxinelichthouders of lampen,” zegt Veninga. “We doen dit jaar ook voor het eerst een kinderbarbecuewedstrijd. Een jury beoordeelt de lekkernijen van de grill van vader en kinderen. Daar heb ik echt zin in.” De showroom van Cabrioland is ook geopend en kinderen kunnen daar racen met een VR-bril op hun neus.

 

Een jury beoordeelt de lekkernijen van de grill van vader en kinderen.
Susan Veninga (organisator)

 

Volgend jaar is de alweer vijfde editie van het Bier & Braadfestival. “Dan moeten we natuurlijk wel uitpakken,” zegt Veninga. “Misschien hang ik wel een grote opblaasbare worst aan de kraan aan de overkant.”

Fokkerhaven Festival

De voorbereidingen voor het volgende festival in de Binckhorst, het Fokkerhaven Festival op zondag 29 september, zijn al in volle gang. Susan Veninga neemt ook hier, samen met Sofie den Dulk, de organisatie voor haar rekening. Den Dulk: “Dat wordt echt een waterevenement voor jong en oud, waar je ook zelf je bootje kunt aanleggen. De Fokkerhaven is het hart van het festivalterrein. Er is muziek en een hapje en een drankje. Er vaart ook een pontje over de Trekvliet.”

Bier & Braadfestival, zondag 16 juni, 12.00-20.00 uur, rondom de Kompaan Beer Bar aan de Binckhorsthaven. Fokkerhaven Tour , 15.00-17.00 uur. Meer informatie: www.bierenbraadfestival.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over evenementen in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.

Wilt u meer video’s zien? Abonneer je dan eens op ons YouTubekanaal.

Standaardportret
Bekijk meer van