Het Nationale Theater zette deuren eventjes op een kier voor Dodenherdenking

Maandag, 15.00 uur. De deuren van de Koninklijke Schouwburg stonden op een kier – al was dat maar voor eventjes en zeer ten dele. Het memorabele gebeuren vond plaats vanwege een bijzondere editie van het jongerenproject bij ‘De Laatste Getuigen’.

Door

Dit is een jaarlijkse gebeurtenis in de schouwburg door Het Nationale Theater rond Dodenherdenking. Het maakt deel uit van de landelijke manifestatie Theater Na de Dam.

Maar dit jaar was, en is, alles anders. Theaters zijn immers compleet in lockdown gedompeld. In de deuropeningen uiterst links en rechts van de foyer aan de ‘rotonde’ stonden maandag daarom jongeren opgesteld die aan bezoekers een tafelkleed uitreikten op ‘coronabele’ afstand. Op dat kleed, als substraat voor de verboden theatervloer, waren onder meer zeven ‘QR-codes’ geprint.

Foto: DHC/Brian Mul

Daarmee kan met een mobiele telefoon een online-verbinding tot stand worden gebracht die doorgeleidt naar korte ‘podcasts’, verhalen over thema’s als angst, wanhoop, honger, hoop, moed en vrijheid. Die verhalen tekenden jongeren op uit de mond van mensen die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden.

Net als in de zaal

“Je legt dit tafelkleed neer en dekt de tafel,” verklaart Leo Sterrenburg van HNT Educatie en Interactie de gedachte erachter. “Om 19.00 uur ga je eten. Wij willen vervolgens vragen om te luisteren naar de verhalen, om de teksten op het tafelkleed te lezen en met de tafelgenoten in gesprek te gaan. Daarna is er tijd ingeruimd voor de twee minuten stilte, precies zoals dat ieder jaar ook in de zaal gebeurt.”

 

Misschien beginnen we simpel, maar zodra het kan, willen wij weer in contact komen, niet digitaal maar het liefst écht.
Cees Debets (directeur van Het Nationale Theater)

 

Volgens Cees Debets, directeur van Het Nationale Theater, biedt deze werkwijze in alle voorlopigheid een glimp van de toekomstige bestemming van het theaterwezen. “Dit is het beeld van de toekomst. Vanaf 26 juni gaan we monologen uitbrengen onder de noemer ‘HNT speelt altijd’, korte voorstellingen die verschillende keren per dag en voor een klein publiek kunnen worden gespeeld. Wendbare producties die onder alle omstandigheden kunnen doorgaan.”

“We missen het spelen van voorstellingen en het contact met bezoekers”, vervolgt Debets. “Misschien beginnen we simpel, maar zodra het kan, willen wij weer in contact komen, niet digitaal maar het liefst écht.”

Meer informatie: www.hnt.nl

Meer weten over de krant Den Haag Centraal? Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van