Doorgaan Uit Festival in september zeer onzeker

Het is uiterst onwaarschijnlijk dat het Haags Uit Festival (van 4 tot en met 6 september) in zijn gebruikelijke vorm doorgaat. Van alle festivals voor die tijd staat al vast dat ze niet doorgaan.

Door

“Ik zie op 6 september echt niet het hele Voorhout vol staan met mensen,” zegt Arthur Pronk, organisator van het Uit Festival, dat elk jaar het begin van het culturele seizoen markeert. “De maatregelen lopen weliswaar tot 1 september. Maar het is niet zo dat het loket dan meteen weer opengaat en dat we in polonaise door de stad lopen.”

Pronk voert nu overleg met de theaters, maar constateert dat iedereen bezig is met het grotere thema. Hoe kun je weer opengaan met in achtneming van de anderhalvemeter-regel. “De onzekerheid is groot. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar wel in het bijzonder voor de podiumkunsten. Tegelijk zeg ik: we moeten toch een manier bedenken om dat wat er nog wél kan in de etalage te zetten.”

Haring bezorgen

Van vele andere activiteiten staat intussen vast dat ze niet doorgaan. De organisatie van Vlaggetjesdag (12 juni) heeft laten weten dat het evenement is afgelast. “Maar we hebben wel een plan voor alternatieve activiteiten,” zegt voorzitter en reder Gerbrand Voerman. “We gaan mogelijk haring bezorgen bij de Scheveningse verzorgingshuizen en er komen kinderactiviteiten.”

En ook Parkpop, het grootste gratis popfestival van Nederland (28 juni), moet eraan geloven. “Het was voor iedereen die betrokken is bij de organisatie van Parkpop een moeilijk moment, omdat de voorbereidingen al in volle gang waren. Los van het feit dat wij uiteraard de richtlijnen van de overheid volgen, zien wij gezondheid en veiligheid voor zowel artiesten en crew als publiek als allerhoogste prioriteit,” legt festivaldirecteur Guus Dutrieux uit.

Om iets van het gemis goed te maken gaat de organisatie filmpjes uit het archief van het festival online plaatsen. Andere activiteiten die niet doorgaan zijn Kaderock (6 juni), Veteranendag (27 juni), Schollenpop (11 juli) en Den Haag Outdoor (housemuziek in het Zuiderpark, 29 augustus).

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de coronacrisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van