Coronacrisis: meer woningaanbod, minder Airbnb

Het aanbod van huurwoningen is spectaculair toegenomen sinds de coronacrisis. Nu toeristen wegblijven, komen ook Airbnb-woningen op de reguliere huurmarkt, luidt de verklaring.

Door

Sinds de stad in beperkte lockdown ging, stroomt de Haagse huurmarkt vol met aanbod. Tussen half maart en begin mei lag het aantal in de verhuur gezette woningen liefst 29 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019, meldde de NVM onlangs. De makelaarsvereniging oppert een verklaring: wegens het wegblijven van toeristen bieden sommige verhuurders hun vakantieverblijf aan op de reguliere huurmarkt.

Verder constateert de NVM een afname van het aantal expats en buitenlandse studenten dat de afgelopen tijd een huurwoning in de vrije sector betrok. In de vier grote steden daalde hun aandeel van een forse 55 naar nog steeds een forse 44 procent.

 

Veel accommodaties zijn tijdens de coronacrisis overgestapt op de middellange verhuur.
Abigail Long (AirDNA)

 

Het Airbnb-aanbod is inderdaad wat afgenomen, blijkt uit cijfers die het Amerikaanse databedrijf AirDNA desgevraagd heeft verstrekt. Werden er een jaar geleden zo’n 1500 Haagse accommodaties aangeboden, in april dit jaar waren dat er 1276. Het suggereert een verband met het toegenomen huuraanbod, al is dat moeilijk te bewijzen. “Wel zien we dat veel accommodaties tijdens de coronacrisis zijn overgestapt op de middellange verhuur (1 tot 12 maanden, red.),” zegt Abigail Long van AirDNA.

Verbod Airbnb

Verhuren via platforms als Airbnb is sinds kort verboden in Den Haag. Althans, op papier: de gemeente zegt alleen te handhaven bij ‘structurele en bedrijfsmatige’ verhuur. Het verbod volgt op een uitspraak van de Raad van State over het Airbnb-beleid in Amsterdam.

Volgens de hoogste rechter is altijd een vergunning nodig voor vakantieverhuur, ook al is het maar voor één dag. “In de praktijk is er niet zoveel veranderd, in ieder geval niet voor de mensen die slechts enkele dagen of weken hun woning verhuren,” verduidelijkte wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) vorige maand in een commissiedebat. “Maar strikt genomen is het niet toegestaan.”

Al voor de Raad van State-uitspraak trad de gemeente op tegen structurele Airbnb-verhuurders, omdat daarbij sprake is van woningonttrekking. Vorig jaar heeft de gemeente 137 panden gecontroleerd, waarbij 75 gevallen in strijd bleken met de verhuurregels. De ‘incidentele’ verhuur, hoewel illegaal, wil Balster blijven gedogen in afwachting van regelgeving. Op 1 januari moet een nieuwe wet voor vakantieverhuur ingaan.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van