Trend: steeds meer verhuurders besteden Airbnb uit
De groei van toerisme gaat hand in hand met de opmars van verhuurplatform Airbnb in Den Haag. Een nieuwe trend: steeds meer vakantieverhuurders besteden het hotelierswerk uit aan ‘ontzorgende’ bedrijven.
In een fraaie woning aan de Toussaintkade wordt druk geboend. Met stofzuiger en Mr Muscle in de aanslag maakt het team van Noah Yachou het huis schoon en aan kant. Boven draait het beddengoed in de droger, beneden neemt schoonmaakster Renate de deuren af met een stofdoek. De vakantiegangers die hier via Airbnb verbleven zijn vanochtend vertrokken, vanmiddag arriveren de volgende alweer. In de tussentijd maken Yachou en de zijnen het huis tot in de puntjes gereed. Letterlijk. Voor een verzorgde uitstraling vouwt collega Danny van Vliet het wc-papier in een puntje.
“Deze woning is de hele zomer volgeboekt,” vertelt Yachou aan de eettafel. Met ornamenten op de plafonds, een visgraatparket als vloer en uitzicht op de gracht is dit een droomverblijf voor toeristen. Voor een kleine 250 euro per nacht kunnen hier tot zeven mensen vakantie vieren.
Voor de eigenaresse is het handiger om het beheer aan ons uit te besteden
Gewoon een Airbnb-adres? Niet helemaal. Deze woning is namelijk niet van Yachou of zijn bedrijf Okidokey, maar van een dame uit Amsterdam. “Het is haar tweede huis. Voor haar is het handiger om het beheer aan ons uit te besteden,” legt Yachou uit. Naast hem liggen twee grote bossen, met daaraan sleutels van tientallen woningen in Den Haag.
Okidokey neemt het werk dat komt kijken bij Airbnb-verhuur uit handen van eigenaars die dat niet kunnen of willen doen. ‘Ontzorgen’, noemt Yachou het, en getuige de dikke sleutelbossen gaan de zaken goed. “Kregen we er vorig jaar vijftien nieuwe woningen bij, dit jaar hebben we al bijna vijftig aanvragen binnengekregen.”
Trend op Airbnb
Tussenbedrijven als Okidokey zijn een nieuwe trend in de Haagse toerismebranche. Ze spelen in op de groei van Airbnb, het Amerikaanse platform waarop mensen hun eigen woning tijdelijk kunnen verhuren. Die Airbnb-verblijven lijken in comfort steeds meer op hotels, maar dan voor een lagere prijs, zegt Kristina Sprindyte van AirDNA, een data-analysebedrijf gespecialiseerd in Airbnb. “Toeristen verwachten tegenwoordig deze kwaliteitsstandaard van hun Airbnb-accommodatie.”
In Den Haag bieden inmiddels meerdere bedrijven als Okidokey hun diensten aan Airbnb-verhuurders aan. “Steeds meer mensen gaan dit doen,” aldus Yachou.
We hebben zelfs een noodnummer dat huurders dag en nacht kunnen bellen
Een deel van het clientèle besteedt het volledig beheer uit aan Okidokey. Voor die service krijgt het bedrijf 25 procent van de omzet. “Vooral mensen die op wereldreis gaan of een tweede huis verhuren, kiezen voor die optie,” vertelt Yachou. Namens de verhuurder beheert hij dan de boekingen via het Airbnb-account, verifieert potentiële huurders, ontvangt gasten, vormt diens aanspreekpunt, doet hen uitgeleide bij vertrek, controleert de inboedel en levert de woning weer spic en span op. Heeft de cv-ketel het begeven, dan schakelt Okidokey een monteur in. “We hebben zelfs een noodnummer dat huurders dag en nacht kunnen bellen.”
Andere klanten boeken alleen een check-in of check-uit (37 euro per check), al dan niet in combinatie met een schoonmaakbeurt. “Dat doen ze bijvoorbeeld omdat de buren de gasten niet kunnen ontvangen. De boekingen beheren ze verder zelf via Airbnb vanaf hun Spaanse vakantieadres.”
Meer hotelkamers
De opkomst van Airbnb gaat hand in hand met de groei van toerisme in de stad. Het stadsbestuur wil van Den Haag dé stad voor ‘kwaliteitstoerisme’ maken en heet de toeristenaanwas dan ook welkom. Wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag, economie) wil dat het aantal hotelovernachtingen jaarlijks met 5 procent toeneemt, aldus zijn onlangs gepubliceerde toerismestrategie.
Daar knelt het, want het hotelaanbod schiet tekort. Den Haag telt momenteel 5150 hotelkamers, laat de gemeente desgevraagd weten. ‘Om deze groei te faciliteren, moet het Haagse hotelaanbod de komende jaren een inhaalslag maken,’ schrijft De Mos aan de gemeenteraad.
Welke rol Airbnb daarin gaat spelen, laat de wethouder in het midden. Voor menigeen geldt de wildgroei van vakantieverhuur in Amsterdam als doembeeld. De hoofdstad probeert nu Airbnb aan banden te leggen door maximaal dertig dagen vakantieverhuur toe te staan. Het stadsbestuur is niet van plan het Amsterdamse voorbeeld te volgen, bleek recentelijk na vragen van de PvdA. ‘De huidige regels wat Airbnb betreft zijn goed uitvoerbaar en zorgen ervoor dat we excessen in Den Haag weten te voorkomen,’ stelde wethouder Boudewijn Revis (VVD, wonen).
Gasten zijn vaak verbaasd dat in de huizen die wij verhuren ook echt mensen wonen
Geruststelling
Dat is een geruststelling voor Okidokey. Negen op de tien aanvragen lopen namelijk via Airbnb, zegt Yachou. “Gelukkig is het nog niet zover als in Amsterdam, maar we houden de politieke ontwikkelingen wel in de gaten.”
Als collega Van Vliet de laatste handdoeken heeft opgevouwen, zit de grote schoonmaak erop. Het vakantieadres op de Toussaintkade is zo goed als gereed voor ontvangst van de volgende toeristen. Later dit jaar zal de Amsterdamse eigenaresse de woning weer een tijdje betrekken. Yachou: “Gasten zijn vaak verbaasd dat in de huizen die wij verhuren ook echt mensen wonen.”
Dit artikel kreeg u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over onze krant? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Hoe groot is Airbnb in Den Haag?
Volgens data-analist AirDNA worden momenteel ruim vijftienhonderd Haagse woningen actief aangeboden op het platform. Het aantal overnachtingen nam vorig jaar spectaculair toe met 23 procent, aldus een analyse van vastgoedbureau Colliers. Daarmee kwam het marktaandeel van Airbnb uit op 11 procent. De groei zit ’m in de hogere bezettingsgraad, blijkt uit cijfers van AirDNA, want het aanbod is in de afgelopen twee jaar nagenoeg gelijk gebleven. In die periode nam de gemiddelde prijs voor een volledige woning met 26 procent toe. Van de gemeente mogen woningen ‘alleen incidenteel’ aan toeristen worden verhuurd via Airbnb, maar anders dan Amsterdam, Utrecht en Rotterdam stelt Den Haag geen limiet aan het aantal verhuurdagen. Bij structurele Airbnb-verhuur is sprake van woningonttrekking. Daarop wordt gehandhaafd, aldus de gemeente.