Corona treft ook renovatie Binnenhof

Opnieuw een tegenvaller in het probleemdossier van de renovatie van het Binnenhof. Het vervangende gebouw is niet ‘coronaproof’.

Door

Het leek een prima oplossing voor de huisvestingsproblemen tijdens de renovatie van het Binnenhof. De Tweede Kamer zou verhuizen naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 67, codenaam: ‘B67’. Daar rondt het Rijksvastgoedbedrijf nu een kostbare verbouwing af. Maar: corona. Daar was geen rekening mee gehouden. En nu wordt inderhaast gekeken wat er nog snel kan worden aangepast. De kosten daarvan komen boven op de geraamde 161 miljoen euro voor de totale verbouwing.

In juni begon Kamervoorzitter Khadija Arib zich zorgen te maken over de situatie in B67. Bekend was bijvoorbeeld dat de tijdelijke grote vergaderzaal daar kleiner is dan die op het Binnenhof. De verantwoordelijke staatssecretaris, CDA’er Raymond Knops, liet toen een ‘quickscan’ uitvoeren en meldde de Kamer opgelucht dat die ‘positief’ was uitgevallen. Als iedereen een beetje zou opletten en inschikken, zou het wel gaan.

Te optimistisch

Tegelijk gingen er drie onderzoeksbureaus aan de slag. Deze rapporteerden in september en toen bleek dat Knops iets te optimistisch was geweest. Gevolg: een via het AD uitgelekte ruzie met Arib. Die wil in B67 normaal én veilig aan het werk kunnen, maar dat lijkt niet te kunnen volgens de twee belangrijkste onderzoeken, die zij op verzoek van de Kamer eind vorige week zelf openbaar maakte.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

De nieuwe ingang van de tijdelijke Tweede Kamer. | Artist’s impression: RVB/Zecc Architecten

Het bureau Drees & Sommer concludeert dat B67 ‘niet coronaproof’ is voor het beoogde aantal van duizend medewerkers. In het complex zijn 24 knelpunten geteld, zoals te kleine liften, te smalle gangen, te smalle deuren en te krappe pantry’s. De collega-onderzoekers van Theateradvies zijn niet positiever. Gebruik van B67 door het parlement kan alleen als er ‘vergaande organisatorische maatregelen’ worden getroffen. Er is één lichtpuntje: de luchtbehandeling in het complex is in orde.

Pr-offensiefje

Maar Knops houdt dus vol dat het allemaal wél kan. Hoe dan laat hij nader onderzoeken door twee van de drie eerder ingeschakelde onderzoeksbureaus. Vorige week gooide de staatssecretaris er een pr-offensiefje tegenaan en leidde pers en Kamerleden rond in B67, waar de bouwvakkers bijna klaar zijn. Te zien was onder meer dat de voormalige Van Kleffenszaal bijna een kopie is geworden van de plenaire zaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof. Een andere grote ingreep is, dat het complex aan de zijde van het Anna van Buerenplein (richting CS) een nieuwe ingangspartij heeft gekregen, inclusief twee roltrappen. “Mij lijkt dat het gebouw prima te gebruiken is,” zei Knops voor de camera van de NOS.

Onduidelijk is nu even hoe het verdergaat. De oplevering van B67 stond op de agenda voor medio november. Maar de vraag is even welke aanvullende maatregelen er moeten worden genomen en hoelang dat gaat duren.

Wilt u verder lezen? Meer over de problemen rond de renovatie van het Binnenhof leest u deze week in de papieren krant Den Haag Centraal. Hierin komen ook twee Haagse Amerikanen aan het woord. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant. 

Standaardportret
Bekijk meer van