Richard de Mos volledig vrijgesproken

Oud-wethouder Richard de Mos en alle andere verdachten in de corruptiezaak zijn volledig vrijgesproken. Zelden leed het Openbaar Ministerie een nederlaag van deze omvang.

Door

De Rotterdamse rechtbank deed vrijdagmorgen onder grote belangstelling uitspraak in het geruchtmakende corruptieproces tegen De Mos, zijn partijgenoten Rachid Guernaoui en Nino Davituliani, en een aantal met hen bevriende zakenlieden. De rechter maakte gehakt van alle omkopingsverdenkingen en de aantijging van het vormen van een criminele organisatie. Voor ambtelijke corruptie is geen bewijs geleverd, zei de rechter, want die veronderstelt ‘kwade opzet’ en die is niet aangetoond. De rechter deelde een keiharde sneer uit aan het OM en aan de landelijke politiek: “Het strafrecht is niet de oplossing voor het ontbreken van regels.” Daarmee doelde hij op de situatie van lokale partijen, die geen geld van de overheid krijgen en dus aangewezen zijn op donaties. De in dit geval gedane giften zijn volgens de rechter zelfs te beschouwen als een positief signaal van betrokkenheid van de achterban bij een politieke partij.

De Mos en Guernaoui reageerden emotioneel maar ook triomfantelijk. Er vloeiden tranen. Guernaoui: “Aan een nachtmerrie van 3,5 jaar is een einde gekomen. Onze partij is dus uitgesloten door de andere Haagse partijen op basis van valse beschuldigingen.” De Mos: “Ik ben ontzettend opgelucht, al heb ik het altijd geweten. Ik roep het OM op niet in hoger beroep te gaan en de gijzeling van de Haagse gemeentepolitiek te staken. De mooiste dagen liggen nog voor ons.” Het OM beraadt zich op de uitspraak, noemt deze ’teleurstellend’ en overweegt in hoger beroep te gaan. De Mos heeft kort na de uitspraak een debat in de gemeenteraad aangevraagd om ‘de vrijspraak van de rechtbank  en de gevolgen daarvan voor de Haagse politiek, openbaar en transparant te duiden’.

De Mos staat de pers te woord. | Foto: DHC

De Mos heeft altijd volgehouden dat hij voor iedereen ‘even hard liep’ en niet alleen in beweging kwam voor zijn donateurs. Maar uit afgeluisterde telefoongesprekken, appjes en mails kwam toch een ander beeld naar voren, volgens het OM. Maar de rechter vond dat het OM veel te weinig heeft gekeken naar context en omstandigheden en ten onrechte alles negatief heeft geïnterpreteerd.

De ondernemers

Ook de bevriende ondernemers, de broers Akyol, Dennis Buis, Michel Zaadhof en Edwin Jansen zijn vrijgesproken van omkoping. Alleen Atilla Akyol werd veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk voor verboden wapenbezit.

Tegen De Mos was 22 maanden cel (onvoorwaardelijk) geëist en een bestuurlijk beroepsverbod van vier jaar. Guernaoui hoorde op 1 februari zestien maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk,  en eveneens een beroepsverbod. De eis tegen Davituliani was 240 uur taakstraf  en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het OM had tegen de vier ondernemers celstraffen van (ongeveer) een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

  • DHC heeft tot nu toe een aantal namen niet vermeld, maar doet dat voortaan wel omdat bij de rechtbank is meegedeeld dat de namen genoemd kunnen worden. 
  • Volg deze site voor updates over het proces en de uitspraak; in de gedrukte krant van 27 april: onder meer een uitgebreide terugblik en analyse, en politieke reacties.   
Standaardportret
Bekijk meer van