OM: ‘Sponsoren De Mos konden rekenen op voorkeursbehandeling’
Partijdonateurs konden rekenen op een voorkeursbehandeling van wethouder Richard de Mos, stelt het Openbaar Ministerie (OM). “De bewijzen spreken boekdelen over hun intenties.”
“Er was sprake van een ongeoorloofde verstrengeling van belangen tussen twee wethouders en een raadslid enerzijds en ondernemers anderzijds,” zegt officier van justitie Jolanda de Boer dinsdagmiddag. “In het onderzoek is het beeld ontstaan van een informeel netwerk van politici en ondernemers dat werd gedreven door wederzijds voordeel.”
Dinsdag en woensdag lichten twee officieren van justitie de aanklacht tegen oud-wethouder De Mos en zeven medeverdachten toe. Volgens het OM oefende ‘een kleine selectie van ondernemers’ invloed uit op de totstandkoming van het verkiezingsprogramma van Hart voor Den Haag en op de coalitieonderhandelingen. “Intussen werden ze bij een aantal projecten evident bevoordeeld,” aldus De Boer.
Het dossier is doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren een voorkeursbehandeling kregen
Dat de wethouders nimmer in hun eentje beslissingen namen, is volgens het OM irrelevant. “Het gaat om het aanwenden van invloed,” aldus de officier. Als voorbeeld geeft ze de nachtontheffing voor Opera, het zalencentrum van partijdonateur Hünkar ‘Atilla’ A. “Het formele besluit is weliswaar door de burgemeester genomen, feitelijk kwam het uit de koker van De Mos.”
Verdachte donaties
Het OM heeft zo’n 113.000 euro aan donaties aangemerkt als verdacht. Het geld werd aanvankelijk overgemaakt naar de partijrekening, later naar een stichting zonder zichtbare associatie met Hart voor Den Haag. Daarnaast heeft De Mos zich volgens de aanklager door donateurs laten fêteren met twee boottochtjes, diners, een bouwkraan en een hardhouten vloer (die er uiteindelijk niet kwam). Zijn vriendin vond dat hij als wethouder de gratis vloer niet kon accepteren.
De vijf verdachte ondernemers verwachtten wederdiensten, betoogt officier De Boer. Volgens haar is het dossier ‘doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren op een voorkeursbehandeling rekenden, en kónden rekenen’. Ook andere partijdonateurs, onder wie een vastgoedbelegger en een McDonalds-uitbater, zouden zijn voorgetrokken.
Het schijnt dat wethouders hard lopen voor sponsoren
Het OM beschuldigt alle acht verdachten van deelname aan een organisatie die het oogmerk had misdrijven te plegen. De Mos wordt gezien als ‘drijvende kracht en belangrijkste spil’. Maandag liet de rechtbankvoorzitter al doorschemeren ongelukkig te zijn met het juridische begrip ‘criminele samenwerkingsverbanden’. “Dat legt een lading op dit dossier die niemand begrijpt.”
Mailtjes
De aantijgingen leunen zwaar op het mailverkeer van enkele verdachten. Zoals dat van projectontwikkelaar Edwin J. ‘Het schijnt dat wethouders hard lopen voor sponsoren die hen helpen aan hun posities bij de gemeente,’ mailde hij in 2017 aan zijn compagnon. ‘Amerikaanse taferelen.’ In die tijd had hun bedrijf moeite met de ontwikkeling van parkeergarage De Zeeheld. Volgens het OM vatte toen het idee post om de partij te steunen.
Vlak voor de verkiezingen mailde J. zijn compagnon dat hun bedrijf de vruchten ging plukken van zijn korte lijntje met De Mos. ‘Als hij woensdag genoeg zetels behaalt, zitten we gebeiteld.’ “Dit spreekt boekdelen over hun intenties,” aldus de officier. “Het kan niet anders dan dat zij iets terugverwachtten.”
Ook Gülhan ‘Erdinç’ A. is een belangrijke bron van het OM. De beschuldigingen van verkiezingsfraude en de ‘gekochte’ kandidatuur van raadslid Nino Davituliani zijn vooral gebaseerd op appjes en uitlatingen van hem. Volgens de verdediging, inclusief Erdinç zelf, is hij een blaaskaak die je niet serieus moet nemen.
Woensdag hervat het proces. De officieren van justitie zullen de rest van de aanklacht toelichten en de strafeis uitspreken. Volgende week krijgen de advocaten van de verdachten gelegenheid om hun cliënten te verdedigen.
Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.