OM eist bijna twee jaar cel tegen De Mos

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden tegen oud-wethouder Richard de Mos vanwege ambtelijke corruptie. Ook vragen de aanklagers om een beroepsverbod van vier jaar.

Door

Tegen partijgenoot en oud-wethouder Rachid Guernaoui eist het OM een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Ook hij mag wat justitie betreft vier jaar lang geen bestuurlijke functie bekleden. Vier ondernemers hangt een celstraf van (ongeveer) een jaar boven het hoofd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen oud-raadslid Nino Davituliani is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

De officieren van justitie maakten de strafeisen woensdagmiddag bekend, nadat zij op twee zittingen negen uur lang de aanklacht hadden toegelicht. “De Mos heeft jarenlang zijn politieke positie strafbaar ingezet voor zichzelf, zijn vrienden en zijn zakelijke netwerk,” zei officier Jolanda de Boer. Een boze De Mos sprak achteraf van een ‘knotsgekke eis’. “Het OM is een tunnel in gereden waar ze niet meer uit komen.” Hij rekent op vrijspraak.

Donaties

De vijf verdachte ondernemers hebben opgeteld 113.000 euro gedoneerd, aanvankelijk aan de partij, later aan een stichting zonder zichtbare associatie met Hart voor Den Haag. Ook hebben zij volgens het OM de partijleider gefêteerd met twee boottochtjes, diners, goedkope zaalhuur, een bouwkraan en een hardhouten vloer (die er uiteindelijk niet kwam). De Mos’ vriendin vond dat hij als wethouder de gratis vloer niet kon accepteren.

 

Het is pure vriendjespolitiek
officier van justitie

 

De donateurs verwachtten een tegenprestatie, stelde officier De Boer. “Het dossier is doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren op een voorkeursbehandeling rekenden, en kónden rekenen.” De door De Mos gevierde ombudspolitiek noemt zij problematisch. “In praktijk is het een pijnlijk ondemocratische figuur gebleken. Het is pure vriendjespolitiek.” De Mos houdt vol dat hij voor iedereen even hard liep, sponsor of niet.

De ondernemers zeggen enkel uit overtuiging te hebben gedoneerd. Maar volgens het OM hebben ze doelbewust hun relatie met De Mos aangewend voor hun zakelijke belangen. In de rechtszaal citeerden de officieren uit honderden mails, appjes en telefoongesprekken waaruit kwade opzet moest blijken. Ondernemers bespraken daarin onderling hoe ze hun positie gingen ‘uitmelken’. “Dit spreekt boekdelen over hun intenties,” aldus de officier. “Het kan niet anders dan dat zij iets terug verwachtten.”

Netwerkcorruptie

Het OM spreekt van netwerkcorruptie met partijleider De Mos als ‘drijvende kracht en belangrijkste spil’. De aanklagers beschuldigen alle verdachten van deelname aan een organisatie met het oogmerk misdrijven te plegen, met ambtelijke omkoping als voornaamste vergrijp. De rechtbankvoorzitter liet maandag doorschemeren ongelukkig te zijn met het juridische begrip ‘criminele samenwerkingsverbanden’ waar het OM mee schermt. “Dat legt een lading op dit dossier die niemand begrijpt.”

 

Ik heb drie vragen gekregen over drie dossiertjes. Dit gaat toch nergens over?
Rachid Guernaoui, oud-wethouder

 

De Mos en Guernaoui wordt verder verweten vertrouwelijke informatie naar partijvrienden te hebben gelekt. Ook hebben ze volgens het OM meineed gepleegd toen zij bij hun aanstelling als wethouder zwoeren zich niet te laten leiden door giften of gunsten. Voorts hebben oud-raadslid Davituliani en haar vriend Gülhan ‘Erdinç’ A. de Kieswet overtreden door stelselmatig volmacht-stemmen te ronselen, aldus de aanklagers.

Dat lokale partijen financieel op achterstand staan ten opzichte van ‘landelijke’ tegenstrevers is evident, zei de officier, maar geen excuus. “Het doet niets af aan de strafbaarheid van corruptie.” Ook het verweer van de oud-wethouders dat zij beslissingen in gezamenlijkheid van ambtenaren en medebestuurders namen, is volgens haar irrelevant. “Het gaat om het aanwenden van invloed.” Als voorbeeld gaf ze de nachtontheffing voor Opera, het zalencentrum van partijdonateur Hünkar ‘Atilla’ A. “Het formele besluit is weliswaar door de burgemeester genomen, feitelijk kwam het uit de koker van De Mos.”

Zijdelings

De hoge strafeis tegen Guernaoui is opmerkelijk. De voormalig wethouder duikt slechts zijdelings op in het strafdossier, bleek de afgelopen twee weken. “Ik heb drie vragen gekregen over drie dossiertjes,” zei hij maandag ontgoocheld in de rechtbank. “Dit gaat toch nergens over?” Het OM dicht hem echter een belangrijke rol toe in het geheel. Officier De Boer: “Hij wist van omkoping en had een actieve rol in een paar vastgoeddossiers.”

Volgende week krijgen de advocaten de gelegenheid om de verdachten te verdedigen.

Standaardportret
Bekijk meer van