Verdachte vastgoedondernemers emotioneel: ‘Levens verwoest’
De woede en het onbegrip zijn groot bij de verdachte vastgoedondernemers in het proces tegen Richard de Mos. “Mijn leven is kapot gemaakt, zonder dat ik ben verhoord.”
“Ik voel me een slachtoffer. Deze geldverslindende farce heeft mijn leven verwoest. Ik heb me nog nooit zo boos en tegelijkertijd zo machteloos gevoeld. Ik heb niks verkeerd gedaan.” Met een emotionele verklaring van Dennis B. begint een beladen derde zittingsdag in het proces tegen oud-wethouders Richard de Mos, Rachid Guernaoui en zes anderen.
Eén van de medeverdachten is vastgoedondernemer B. Hij doneerde 75.000 euro aan Hart voor Den Haag, waarvan 50.000 euro door het Openbaar Ministerie (OM) is aangemerkt verdacht. Volgens de aanklager heeft hij daarmee politieke invloed willen kopen. Een bizarre beschuldiging, zo zegt hij in de rechtszaal, die hem zakelijk en privé heeft geruïneerd. Door de stress verkeert hij in slechte gezondheid. “Ik ben al tot levenslang veroordeeld, ongeacht de uitkomst van deze zaak.”
Het is grootspraak, vissen naar schouderklopjes
Het onbegrip en de woede borrelen vandaag vaker op in de Rotterdamse rechtbank, waar op de derde zittingsdag de ‘vastgoedtak’ van het strafdossier wordt behandeld. Volgens het OM verwierven drie vastgoedondernemers invloed op het gemeentebeleid via hun donaties aan Hart voor Den Haag.
Nooit verhoord
“Het is zo oneerlijk. Mijn leven is kapot gemaakt, zonder dat ik ben verhoord.” De emoties worden ook Edwin J. soms de baas. De projectontwikkelaar en voormalig bandmanager biedt vandaag voor het eerst weerwoord aan de corruptieaantijgingen. De rijksrecherche heeft hem nooit verhoord, hij heeft alleen een schriftelijke verklaring afgelegd.
Samen met een medeverdachte stak J. wat geld in een website en campagnefilmpjes voor de partij, onder de streep 3500 euro. “Ik was gewoon enthousiast over de partij,” zegt hij. “Ik had een burn-out en mijn coach adviseerde om alleen nog leuke dingen te doen. En van het helpen van Groep de Mos (voorloper van Hart voor Den Haag, red.) kreeg ik energie.”
Je bent altijd wethouder, maar je hebt ook weleens vrije tijd
Maar volgens de aanklager liep De Mos extra hard voor zijn donateurs, waaronder J. Dat zou blijken uit zijn bemoeienissen met een paar vastgoedprojecten, waaronder parkeergarage De Zeeheld. Uitvoerig zetten beiden uiteen waarom daar volgens hen niks geks is gebeurd.
Een aantal mailtjes laten zich minder makkelijk uitleggen. Zo pochte J. tegen zijn compagnon dat hij bij Hart voor Den Haag ‘dicht op het vuur’ zat en hun bedrijf daarvan kon profiteren. “Dat schreef ik uit schuldgevoel,” verklaart hij. “Door mijn burn-out moest mijn compagnon in zijn eentje alle ballen in de lucht houden. En dan zag hij mij posters opplakken. Toen heb ik aangedikt dat ik het niet alleen voor mezelf deed, dat we er ook zakelijk wat aan hadden. Maar het was gewoon voor mezelf.”
Zakenbelangen
Ook van andere belastende mailtjes – bijvoorbeeld over het ‘uitmelken’ van hun positie – moeten de rechters niet te veel maken, zegt hij. “Het is grootspraak, vissen naar schouderklopjes.” Soms weet hij simpelweg niet wat hij van de mails moet maken.
Bijvoorbeeld over woningsplitsing. Bij De Mos drong hij aan op een ander partijstandpunt, omdat het slecht zou zijn voor de ‘business’ van medeverdachte Dennis B. (die dat overigens tegenspreekt). Later zou hij tegen anderen opscheppen dat hij B.’s zakenbelangen ‘uit de gevarenzone’ had gehaald. “Ik weet niet waarom ik dat schreef,” verzucht J. “Het slaat nergens op.” Hij gaf ook adviezen waar de vastgoedbranche niet per se beter van werd. Het staat allemaal los van zijn bescheiden steun aan de campagne, stelt hij. “Ik hoopte een verschil te kunnen maken voor de stad.”
Veel dossiers komen deze zitting aan bod. Van de voormalige V&D aan de Leyweg tot een pand voor Di-rect, van de input van de ondernemers op het woonbeleid tot de boottochtjes op het IJsselmeer. Dat De Mos inging op de uitnodiging van partijdonateur Dennis B. om met hem te varen, vinden beiden niet gek. “Je bent altijd wethouder, maar je hebt ook weleens vrije tijd,” aldus De Mos. Waarom B. hem had uitgenodigd? “Ik vond het een aardige kerel.”
Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.