Cold Case Petronella Huijbens: Geen foto van slachtoffer, wel DNA van verdachte

De politie verspreidt in 2020 voor het vierde jaar op rij in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken kalenders met oude, onopgeloste misdrijven. Zes van deze coldcases spelen in of nabij de hofstad. DHC neemt het sextet ‘Haagse zaken’ onder de loep. In deel 5: Petronella Huijbens (77) thuis vastgebonden en gedood.

Door

Wat meteen opvalt bij het bekijken van de aflevering over Petronella Huijbens op de coldcasekalender is dat een foto van het slachtoffer ontbreekt. In plaats daarvan heeft de politie een kaartje geplaatst met een markering bij de Korte Vleerstraat 112, het adres waar de 77-jarige Haagse in 1990 werd gedood.

“De verklaring is simpel,” vertelt rechercheur Leo Simais, leider van het Haagse coldcaseteam. “Wij hebben geen beeldmateriaal van mevrouw Huijbens. Voor zover wij weten, is ze nooit getrouwd geweest, heeft ze geen kinderen gekregen en had ze weinig sociale contacten. Ze was een beetje een einzelgänger. Dus het is moeilijk om aan foto’s van haar te komen.”

De bejaarde vrouw werd ruim dertig jaar geleden, op 15 oktober 1990, dood aangetroffen in haar appartement aan de Korte Vleerstraat in het centrum. Het viel die dag een bouwvakker op dat de deur van haar woning al enige tijd openstond, dat het licht brandde en dat de gordijnen gesloten waren. Een opmerkelijk tafereel, dat ook andere buurtbewoners alarmeerde. Toen de politie een kijkje nam, troffen ze Petronella Huijbens dood aan in de hal van het appartement.

Weinig media aandacht voor Petronella Huijbens

Simais: “Haar polsen waren aan elkaar vastgebonden. De doodsoorzaak was verstikking.” Opvallend is dat de zaak ondanks het gruwelijke karakter nauwelijks aandacht in de media kreeg. ‘Bejaarde in Den Haag omgebracht’, kopte De Telegraaf nog op pagina 6. Wat volgde, waren een paar alinea’s, bij elkaar nog geen tachtig woorden. Daarna bleef het stil.

De recherche vermoedde in 1990 al snel dat het om een roofmoord ging. “De woning was goed doorzocht,” kijkt coldcase-rechercheur Simais terug. Hij scrolt door het digitale dossier dat voor hem op tafel ligt. “Het kan dat ze een inbreker heeft betrapt, waarna de diefstal volledig uit de hand liep. Maar dit roept ook gelijk vragen op: waarom koos de overvaller de weinig gefortuneerde mevrouw Huijbens? En: waarom besloot hij op rooftocht te gaan in de Korte Vleerstraat, niet bepaald de meest chique straat in de binnenstad? Op die vragen hebben wij geen antwoord, toen niet en nu niet.”

Daderspoor

Hoewel veel in nevelen is gehuld (over zowel het slachtoffer als het misdrijf) zijn er wel een paar aanknopingspunten voor Simais’ team. “Wij hebben op de plaats delict een DNA-spoor van een onbekende persoon kunnen vinden. Hoewel we nog geen match hebben, is dit natuurlijk interessant, een laaghangende vrucht: een mogelijk daderspoor,” aldus Simais, die verder geen details over het genetisch materiaal wil geven.

“Als ik zeg waar we dit aangetroffen hebben, geef ik de verdachte de kans om zijn verhaal hierop af te stemmen. Zoveel sporen hebben wij nu ook weer niet, dus wát we hebben, koester ik. We gaan niet onze kaarten op tafel leggen.”

Overeenkomsten

Er is nog een houvast voor de politie. Mogelijk staat de dood van Petronella Huijbens niet op zichzelf. In 2019 stonden er twee Haagse zaken op de coldcasekalender waarbij het slachtoffer ook een alleenstaande, bejaarde vrouw was.

“De overeenkomsten kunnen we niet negeren,” aldus Simais. Ook de 81-jarige Cornelia van den Bergen-Groenewold uit Laakkwartier (1991) en de 75-jarige Peternella Hanegraaff uit de Bomenbuurt (1996) werden in hun eigen woning om het leven gebracht in de jaren negentig. En tussen de zaken Cornelia van den Bergen-Groenewold en Petronella Huijbens zijn nóg meer overeenkomsten: beide slachtoffers waren vastgebonden en door verstikking om het leven gekomen en van beiden is de woning goed doorzocht.

Simais: “De overeenkomsten spreken voor zich. Wij hebben daarom ook studenten criminologie onderzoek laten uitvoeren naar deze zaken. Is er een verband? Hun conclusie is dat we het niet kunnen uitsluiten. Maar hard bewijs dat er één dader achter deze misdrijven zit, ontbreekt net zo goed. Het blijft lastig en wij rechercheren op beide scenario’s verder. Hopelijk komt er een tip die meer licht op de zaken werpt.”

De hoofdofficier van justitie looft 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing. Wilt u informatie doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Anonieme tipgevers maken geen aanspraak op de beloning. U kunt ook contact opnemen met onze redactie: andriessen@denhaagcentraal.net

Standaardportret
Bekijk meer van