Zelf Haarlemmermeer droogleggen in Madurodam
De drooglegging van het Haarlemmermeer staat centraal in de nieuwste indoorattractie van Madurodam, die naar verwachting in juli opent. Het amusementspark investeert anderhalf miljoen euro in de hightech-aanwinst. “De transformatie van Madurodam is in volle gang.”
De naam van de nieuwe attractie van miniatuurstad Madurodam blijft nog even geheim, maar één ding is zeker: het gevaarte van zo’n tien meter hoog is niet te missen. “Vanuit alle hoeken van het park wordt het een beeldbepalend gebouw,” vertelt directeur Joris van Dijk. “Het wordt echt een zintuiglijke ervaring met stoom en wind.”
Sinds december wordt er al gebouwd aan de nieuwe interactieve beleving. Deze verrijst pal achter de ingang. De werkzaamheden verlopen volgens schema. En als alles meezit, kunnen de eerste bezoekers in juli al hun handen vuilmaken in de replica van de Cruquius. Dit is een van de stoomgemalen waarmee het Haarlemmermeer werd drooggelegd. In totaal zal het themaverhaal in ruim zes minuten de revue passeren.
De drooglegging van het Haarlemmermeer van 1849 tot 1852 is een echt Nederlands succesverhaal, volgens de Madurodam-directeur. Deze binnenzee kaapte steeds meer land weg. Het water rukte op richting Amsterdam en Leiden. Landwinning was noodzakelijk, maar op zo’n grote schaal was dit nooit eerder gedaan. Maar op een stormachtige kerstavond in 1836 werd toch begonnen met de bouw van ’s werelds grootste stoomgemaal.
“In totaal is er 800 miljard water in drie jaar tijd weggepompt met drie stoomgemalen. Op dat moment liet Nederland zijn moderne gezicht zien. In Madurodam is een replica van een van deze gemalen te zien. Het verhaal van de drooglegging van het Haarlemmermeer is minder bekend. Maar het is juist het vertellen waard vanwege de grootsheid van dit project.”
Iconisch verhaal
Bij het ontwikkelen van de vijfde binnenattractie (kosten anderhalf miljoen euro) is gekeken naar wat aanslaat bij de bezoekers van Madurodam. Zestig procent komt uit eigen land. “Deze bezoekers zijn geïnteresseerd in verhalen over Hollandse daadkracht,” weet de Madurodam-directeur. “Buitenlandse bezoekers vinden iconische verhalen interessant. Ook zijn zij gefascineerd door het feit wij in Nederland leven onder de zeespiegel. Dit verhaal voldoet aan al die eisen.”
Om voor toekomstige generaties interessant te blijven zijn nieuwe vormen van beleving noodzakelijk.
De nieuwe hightech-attractie is uitgerust met grote videoschermen van topkwaliteit en wordt levensecht. “Wij kopen nooit iets van de plank. De attractie moet 365 dagen per jaar draaien, authentiek en hoogwaardig van kwaliteit zijn.”
Madurodam heeft al flink geïnvesteerd in indoorattracties zodat het ook op regenachtige dagen een fijne plek is om te bezoeken. De afgelopen jaren opende het park al vier overdekte attracties. Dit zijn Zo Groot is Oranje (2014), Hof van Nederland (2015), Het verhaal van George (2016) en Nieuw Amsterdam (2017). “De miniatuursignatuur is niet genoeg meer,” stelt Van Dijk. “Stilzitten is geen optie. Om voor toekomstige generaties interessant te blijven zijn nieuwe vormen van beleving noodzakelijk.”
2019
Om een eigentijds attractiepark te zijn, gaat de vernieuwing van Madurodam de komende jaren door. De plannen voor nog een indoorattractie zijn zelfs al gesmeed. “Die staat in 2019 gepland. Nee, daar kan ik nog niets over zeggen,” lacht Joris van Dijk.
Daarnaast worden er meer hoekjes gecreëerd door het aanleggen van meer groen in de miniatuurstad. Hierdoor worden bezoekers vaker verrast. Een andere stap is de uitbreiding van het terrein met 0,6 hectare. Hier stemde de gemeenteraad vorig jaar met een meerderheid vóór. “De transformatie van Madurodam is in volle gang. En ik kijk er naar uit om de nieuwe attractie te zien.”