Vitalis Maatjes steunt kinderen ‘met een leuke tijd’
Elisa is elf jaar, is gevlucht uit Eritrea en woont nu in Scheveningen. Ze kon wel een beetje afleiding gebruiken, vond haar juf op de basisschool. En zo kwam ze terecht bij Vitalis Maatjes, waar ze werd gekoppeld aan de 31-jarige Janneke.
Janneke (31) lacht als haar jongere maatje stiekem zit te azen op de chocoladekoekjes in de trommel. “Elisa lijkt lief en schattig, maar ze is een klein boefje.” Samen zitten ze in het kantoor van Vitalis Maatjes, een instantie die kinderen ‘een steuntje in de rug wil geven bij het opgroeien’. Janneke vraagt om een glas water, Elisa (11) is in haar nopjes met een klein blikje cola.
Eén keer in de twee weken ondernemen Janneke en Elisa samen een activiteit. Cupcakes bakken, pizza’s maken, een spelletje spelen of picknicken in het park. “Het pizza maken was het leukst,” vertelt Elisa. De kinderen hebben geen psychische of andere problemen, waardoor Vitalis Maatjes geen diepgaande zorg hoeft te verlenen. “Dan zou het veel te zwaar worden,” meent Janneke, die fulltime werkt bij een overheidsorganisatie.
Steuntje in de rug
Maatjes die zich aanmelden, worden bij Vitalis Maatjes voor minimaal een jaar gekoppeld aan een kind tussen de vijf en achttien jaar. De organisatie – die dit jaar veertig jaar bestaat – is ontstaan vanuit de praktijk, vertelt projectleider Tineke Jurriëns. “Voor deze groep kinderen was er eigenlijk niets.” Het doel is voorkomen dat de kinderen professionele hulpverlening nodig gaan hebben en ze dat steuntje in de rug krijgen dat ze nodig hebben of even weg van huis kunnen.
Het doel is voorkomen dat de kinderen professionele hulpverlening nodig gaan hebben.
“Ik heb door Janneke beter Nederlands leren praten,” vindt Elisa. Janneke noemt dat geen doel op zich, ze wil ook niet per se iets leren aan haar maatje. “Het gaat er echt om dat ze een leuke tijd heeft. Daar wil ik graag bij helpen.” De meeste maatjes zijn vrouw, hoogopgeleid en tussen de 21 en 30 jaar. Maar dat laatste vertekent een beetje, vertelt Jurriëns. “Een deel van de vrijwilligers is ook maatje vanuit een stage via de Haagse Hogeschool. Dan loopt het traject een klein jaar.”
Op dit moment zijn er ruim tachtig duo’s in Den Haag en nog eens zestig extra in Leiden, Delft en Westland, waar Vitalis ook actief is. Toch is er een probleem. Jurriëns: “Er is meer vraag dan dat er vrijwilligers zijn. We willen geen kinderen teleurstellen en hopen voor ieder kind dat zich aanmeldt een maatje te vinden.”
Maatjes moeten overigens wel een screening ondergaan en trainingen volgen. “Ja, dat is best een stevig traject,” zegt Jurriëns. “Maar dat moet ook, want je werkt met kinderen. Bovendien is het geen impulsieve beslissing. Zo’n kind zit op je te wachten.”
Bioscoop
Elisa hoopt ondertussen dat ze nog een keer naar de bioscoop gaat. “Dat heb je gezegd!”, wijst ze Janneke terecht. Janneke: “Naar welke film wil je dan?” “Superjuffie!”, roept Elisa. Ze heeft geluk vandaag. Bij wijze van uitzondering krijgt het duo van Jurriëns twee bioscoopbonnen toegeschoven. Normaal gesproken krijgen alle vrijwilligers een budget van 4,50 euro per keer dat ze hun kleine maatje zien. Janneke houdt de bonnen omhoog: “Kijk eens wat ik heb?” Elisa glundert. Janneke: “Hier krijg ik zelf dan ook weer positieve energie van.”
De namen van beide maatjes zijn op verzoek van de geïnterviewden om privacyredenen gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend. Meer informatie: www.vitalismaatjes.nl