Jongeren blijven massaal weg bij halen prik tegen gevaarlijke meningokokkenziekte
Haagse jongeren laten massaal verstek gaan bij het halen van een prik tegen de levensgevaarlijke meningokokkenbacterie. Niet eerder was de opkomst zo laag. Zorgwethouder Kavita Parbhudayal (VVD) slaat alarm.
Van de 1800 jongeren die tot nu toe zijn opgeroepen, kwam 43 procent niet opdagen. In totaal ontvangen 4000 jongeren dit jaar een uitnodiging voor een prik. Wethouder Parbhudayal maakt zich zorgen en noemt de lage opkomst ‘te gek voor woorden’. “De hele wereld kijkt uit naar een vaccin tegen het in potentie dodelijke coronavirus. Tegelijk laten honderden jongeren en hun ouders in Den Haag hun afspraak verlopen om een vaccinatie te komen halen tegen de dodelijke en besmettelijke meningokokkenziekte.”
De opkomst is dit jaar – tot nu toe – met 57 procent opvallend laag. Normaal laat 72 tot 75 procent van de jongeren zich vaccineren, vertelt de woordvoerder van de zorgwethouder. “En het streefgetal voor Den Haag is 95 procent. Dan bereik je immuniteit.”
Besmetting met de meningokokkenbacterie kan levensgevaarlijk uitpakken. Het RIVM meldt op zijn site dat je er in de meeste gevallen niet ziek van wordt, maar als de bacterie wel dieper in het lichaam dringt, kan dit leiden tot hersenvliesontsteking (nekkramp) of bloedvergiftiging. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals epilepsie, doofheid of zelfs overlijden.
‘Angst onterecht’
Waarom de opkomst nu zo laag is, is niet bekend. Mogelijk heeft het te maken met angst voor besmetting met het coronavirus. “Dat is wat we een beetje uit de reacties op social media kunnen halen,” aldus de woordvoerder van de gemeente Den Haag.
Het is helemaal veilig, daartoe hebben we alle maatregelen getroffen.
Die angst is volledig onterecht, stelt hij. Bij het halen van de prik loop je gegarandeerd geen corona op, durft hij te stellen. “Het is helemaal veilig, daartoe hebben we alle maatregelen getroffen. Zo krijgen de jongeren de vaccinatie dit jaar niet groepsgewijs, maar individueel.”
Alle jongeren die niet zijn komen opdagen, krijgen een nieuwe uitnodiging; dat gebeurt via een belletje – als het nummer bekend is – of per brief. De oproep gaat naar alle jongeren van veertien, geboren in 2006.
Priklocaties
Opvallend is dat juist dit jaar de opkomst slecht is, terwijl de gemeente het makkelijker heeft gemaakt om de vaccinatie te halen door het aantal priklocaties uit te breiden. Jongeren hoeven minder ver te reizen. “De jongeren kunnen nu terecht bij álle negen Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Voorheen kon het maar bij twee.”
Onder de jongeren die geen prik hebben gehaald, zijn tot nu toe 113 ‘echte weigeraars’: jongeren die er bewust voor kiezen zich niet te laten vaccineren. Van de jongeren die geen prik kwamen halen, bleven de meesten weg zonder bericht.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.