Vuurwerk op de Hofvijver, ME paar keer ingezet

De jaarwisseling is in Den Haag opnieuw onrustig verlopen. Twee keer is de ME ingezet tegen relschoppers.

Door

De politie moest 175 keer uitrukken en verrichtte 29 aanhoudingen. Daarbij raakte één agent gewond doordat hij een kopstoot kreeg. Er werd opgetreden bij vechtpartijen en vernieling en tegen het bezit van illegaal vuurwerk. De mobiele eenheid werd een paar keer ingezet, één keer op het Anna Blamanplein in de omgeving van de Marktweg en één keer in het buurtje in Laak, op het voormalige slachthuisterrein. In beide gevallen was er sprake van agressie tegen de politie. Er werd onder meer met zwaar vuurwerk gegooid. De cijfers zijn voorlopig en worden de komende weken mogelijk nog bijgesteld.

In de Frans Halsstraat brandde een busje uit. | Foto: Regio15

De brandweer heeft 338 grotere en kleinere branden geblust. Vijftig auto’s brandden uit, waaronder op de Dr. H.E. van Gelderlaan een politieauto. Een dependance van de Anne Frankschool in Escamp is gedeeltelijk verwoest door vernieling en brandstichting met vuurwerk. Hiervoor zijn enkele verdachten aangehouden.

‘Volstrekt onaanvaardbaar’

Burgemeester Jan van Zanen reageerde maandagmiddag in een persverklaring op het geweld. ‘Tot mijn spijt moet ik constateren dat ook dit jaar hulpverleners weer te maken kregen met geweld. Geweld tegen hulpverleners is volstrekt onaanvaardbaar. Hulpverleners moeten hun werkzaamheden te allen tijde ongehinderd kunnen uitvoeren.’ Van Zanen prees alle mensen die in touw zijn geweest. ‘Ik spreek mijn grote waardering uit voor de vrijwilligers, buurtpreventieteams, politieagenten, handhavers, brandweermensen en ambulancezusters- en broeders die op de been waren om de stad veilig te houden’.

 

Hulpverleners moeten hun werkzaamheden te allen tijde ongehinderd kunnen uitvoeren
Jan van Zanen, burgemeester

Van Zanen kondigde verder aan dat de jaarwisseling binnenkort  wordt ‘geëvalueerd’. ‘Daarbij zullen we ook het effect van de instelling van de vuurwerkvrije wijken en zones bezien’. De burgemeester gaf eerder aan geen voorstander te zijn deelbesluiten over vuurwerkvrije zones of gemeeneten. Hij vindt dat een eventueel vuurwerkverbod landelijk moet worden geregeld.

Ergernis over vuurwerkshow

Het regende en waaide behoorlijk, maar toch ging de vuurwerkshow op de Hofvijver door. Duizenden Hagenaars stroomden er samen om het ‘aftelmoment’ mee te maken en het nieuwe jaar in te luiden. Dat de gemeente toestemming gaf voor het vuurwerk, leidde tot ergernis in Scheveningen, Duindorp en Laak. Daar waren op last van de gemeente de vreugdevuren zaterdag ontstoken in verband met de te verwachten sterke wind op oudejaarsavond.

‘Dit besluit valt niet uit te leggen,’ schrijven de organisatoren van het Scheveningse vuurt op sociale media. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen. We hebben de afgelopen twee edities begrip getoond, ons aangepast en ons aan alle afspraken gehouden. Wij gaan er dan ook vanuit dat wij in 2024 met deze weersomstandigheden dan ook onze vreugdevuren kunnen ontsteken’. Maar volgens burgemeester Van Zanen zijn de twee evenementen qua locatie en risico’s niet te vergelijken en was het een goed besluit.

Politie teleurgesteld

Ook elders in het land is het onrustig geweest, waarbij vooral het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie opviel. ‘We zijn diep teleurgesteld over de vele meldingen van agressie en geweld tegen omstanders, de politie en andere hulpverleners. Ons doel is om deze nacht voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bivakmutsen hebben niets met feest van doen. Doelbewust de confrontatie opzoeken is ronduit verwerpelijk,’ aldus politieman Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling, in een maandag uitgegeven verklaring.

Standaardportret
Bekijk meer van