Vreugdevuren zaterdagavond al ontstoken

De traditionele vreugdevuren op het strand en in Laak worden zaterdagavond al ontstoken. Op oudejaarsavond waait het waarschijnlijk te hard.

Door

Dat heeft de burgemeester Jan van Zanen zaterdagmorgen in overleg met politie, brandweer en Justitie (‘driehoek’) besloten. De twee vuren op het strand bij Scheveningen en bij Duindorp en de vuurstapel in Laak bij de Paets van Troostwijkstraat worden vanavond om 19.00 uur aangestoken.

 

In een verklaring stelt de gemeente dat er een ‘windkracht van 6 tot 7 Beaufort’ wordt verwacht. ‘Bij deze windkracht worden de limieten overschreden, die vooraf in de vergunning zijn afgesproken’. Vanavond waait het aanzienlijk minder hard.

Volgens de burgemeester hebben de bouwers van de vreugdevuren begrip voor het besluit. ‘Op deze manier kunnen de bouwers en belangstellenden, [zij] het een dag eerder, toch op een voor iedereen veilige manier van deze Haagse traditie genieten’.

 

Bij deze windkracht worden de limieten overschreden, die vooraf in de vergunning zijn afgesproken
Gemeente Den Haag

 

Vorig jaar gebeurde exact hetzelfde; ook toen laaiden de vuren op 30 december op wegens de verwachte wind op de 31ste. De regels rond de vreugdevuren zijn flink aangescherpt na de bijna-ramp in 2019. Door de harde wind ontstond toen boven Scheveningen een asregen en moest de brandweer alle zeilen bijzetten om ongelukken te voorkomen. Bovendien was toen nog sprake van twee vuurstapels van circa veertig meter hoog. Nu mogen de ze nog maximaal tien meter hoog zijn, waarmee ook het ontregelende competitie-element tussen Scheveningen en Duindorp verleden tijd is.

Het vreugdevuur op Scheveningen, 1 januari 2023. | Foto: Dick Teske

De situatie in 2018/2019 leidde tot een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die concludeerde dat de gemeente ten onrechte niet ingreep toen bleek dat de vuurstapels maar bleven groeien en vervolgens ook het gebruik van ‘brandversnellende’ diesel liet passeren. Het rapport leidde tot het aftreden van burgemeester Pauline Krikke.

Aftelmoment Hofvijver

De kans is ook aanzienlijk dat net als vorig jaar het vuurwerk boven de Hofvijver niet doorgaat. Een besluit daarover wordt zondag genomen. Anders dan vorig jaar is er in de vorm van een licht- en lasershow wel een alternatief en zal het ‘aftelmoment’ in elk geval doorgaan. Dat heeft organisator Peter Boelhouwer laten weten. ‘Maar als we er vanwege de wind één element (het vuurwerk, red.) uit moeten halen, hebben we nog steeds een onwijs gaaf programma vanaf 22.00 uur,’ zei hij voor de microfoon van Omroep West.

 

Standaardportret
Bekijk meer van