Vrouw achter Soulsistah vrijgelaten, maar blijft verdachte
De Haagse Tiffany van D., die met haar partner het nu failliete bedrijf Soulsistah runde, wordt dinsdag vrijgelaten. Maar justitie blijft haar verdenken van oplichting en witwassen.
‘Hans, Ezra en Anne heb ik belazerd,” gaf zakenvrouw Tiffany van D. (49) vorig jaar toe in een verhoor door de recherche. Deze uitspraak keerde zich maandag tegen haar in een pro forma-zitting voor de Haagse rechtbank. Ze wordt weliswaar voorlopig op vrije voeten gesteld, maar de rechtbank gaf aan dat zij nog steeds wordt verdacht van oplichting en witwassen.
Eind vorig jaar stortte het Soulsistah-koninkrijkje van Van D. en haar man Ezra M. (30) in, toen de politie invallen deed. De interieurzaken aan de Frederik Hendriklaan en in de The Mall of the Netherlands in Leidschendam werden gesloten en verzegeld. Soulsistah is inmiddels failliet verklaard. Ook een ander project kwam daarmee abrupt ten einde: de vestiging van een exclusieve beachclub in het nieuwe paviljoen op de Noord-Boulevard.
Pas recent werd meer duidelijk over wat er nu precies allemaal is gebeurd, althans in de ogen van Justitie. Tiffany van D. zou een rijke oudere man uit Friesland, de ‘Hans’ uit haar eerdere verklaring, een grote som geld hebben afgetroggeld. Ze wendde voor verliefd op hem te zijn en spon, in de woorden van het OM, ‘een samenweefsel van verdichtsels’. Ze zou worden bedreigd en dure beveiliging nodig hebben. Er waren medische kosten en rekeningen van advocaten. Ook vertelde Van D. hem en zakenrelaties dat zij binnenkort een groot vermogen zou erven van haar opa. Volgens het OM maakte Hans uiteindelijk 5,8 miljoen euro over.
Reisje naar Ibiza
Van D. reeg leugen aan leugen, volgens de officier van justitie. Terwijl ze liefde voor Hans voorwendde, trouwde ze met Ezra M. (van wie ze overigens weer gaat scheiden). Voor de kosten van het huwelijk draaide Hans op, ontdekte hij later via de politie die hem bankafschriften toonde. De bedreigingen waren volgens de officier niet meer dan ruzies met een eerdere ex-echtgenoot. Het geld ging op aan een ‘luxueuze levensstijl’ en, bijvoorbeeld, aan een reisje met het hele Soulsistah-team naar Ibiza. En de erfenis van opa bestond uit schulden. Het erdoor jagen van het geld merkte de officier ook nog aan als vorm van witwassen. En dan was er nog het huisbezoek dat Ezra M. kreeg van twee onvriendelijke heren. Mogelijk zat Tiffany hier achter. Daarom verzette de officier zich tegen het onder voorwaarden vrijlaten van de verdachte.
Dat moet juist wel gebeuren, betoogde advocaat Yehudi Moszkowicz, kleinzoon van de eerder dit jaar overleden Max. Volgens hem zit het OM er compleet naast. De liefde van Tiffany voor Hans was niet geveinsd. “Niets is zo weerbarstig als de liefde,” filosofeerde hij. Dat de erfenis tegenviel, kan iedereen overkomen. En dan die pers, die maar ‘sappige verhalen’ zit te schrijven, zei de strafpleiter. “U hoort ze tikken op hun laptops.” De rechter: “Zij doen hun werk.” Het pièce de résistance van de verdediging was dat het geld, nu opeens 6,2 miljoen euro, een lening was. Moszkowicz: “Ik heb hier een leningsovereenkomst. Rente: 2 procent. Er zijn geen termijnen afgesproken, dus is er geen verzuim, dus is er geen sprake van oplichting. Deze zaak hoort bij de civiele rechter thuis.”
Eerdere verklaringen
De rechter ging niet mee in deze voorstelling van zaken. Hij wees op de eerdere verklaringen van Tiffany en op het feit dat de zogenaamde leningsovereenkomst achteraf is opgemaakt. Tevens is er gevaar voor het vervallen in oude fouten. Daarom besloot de rechter de hechtenis niet op te heffen maar ‘te schorsen’. Tiffany mag naar huis, maar heeft een meldplicht, mag niet in de buurt van een aantal personen komen en moet in een vorm van relatietherapie. De zaak wordt aangehouden, totdat het volledige dossier klaar is. Dan volgt een regiezitting en waarschijnlijk pas in het najaar de eigenlijke rechtszaak, die meerdere dagen gaat duren. Er zijn ook nog twee andere verdachten, de al genoemde Ezra M. en Anne M.
Op afstand is ook de gemeente Den Haag betrokken bij deze zaak. Aanvankelijk zou in het paviljoen op de Noord-Boulevard, eigendom van de firma Hommerson en verhuurd aan Heineken, het Hard Rock Café komen. Toen dat niet doorging meldde Soulsistah zich, een jong bedrijf zonder enige horeca-ervaring. Het plan ‘is uniek, onderscheidend en trekt een nieuw publiek naar Scheveningen door het jaar heen’, meldde wethouder Anne Mulder anderhalf jaar geleden nog aan de raad. Intussen staat het paviljoen al twee jaar leeg.