Vlaggetjesdag: Haringfeest op Scheveningen

Sail Scheveningen is in aantocht, maar eerst ruim baan voor Vlaggetjesdag.

Door

Ook dit jaar weer een zaterdag vol rondvaarten, vissersliederen, oude ambachten en natuurlijk haring happen. Ooit was het de dag dat de haringvloot uitvoer, nu is het eerder een breed evenement dat is gekoppeld aan de komst van de Hollandse Nieuwe.

Vanaf 10.00 uur zijn er vele activiteiten rond de beide havens. Op de kades de gebruikelijke demonstraties van netten boeten en andere visgerelateerde ambachten, kinderspelletjes en presentaties van Scheveningse verenigingen. Er is één centraal podium bij de Tweede Haven waar wordt opgetreden. De bekendste artiesten zijn de zangers Jeroen van der Boom (18.15 uur) en Xander de Buisonjé (19.30 uur). Maar uiteraard ontbreken het Vissersvrouwenkoor en het Shantykoor Scheveningen niet.

Vlaggetjesdaglied

Ook het Vlaggetjesdaglied zal klinken met onder meer de plastische regels: ‘De haring glijdt je mondje in/ Het morst wat langs je kin/ Een broodje en een ui erbij/ Ik heb het naar mijn zin.’

Op het podium wordt om 11.00 uur weer de ‘Gouden Haring’ uitgereikt, een onderscheiding voor iemand die zich heeft ingezet voor de visserij en de havengebonden bedrijvigheid.

Een speciale activiteit is ook dit jaar weer het Kinder Haringproeflokaal. Vrijwilligers van Vlaggetjesdag laten kinderen haring proeven om ze aan de smaak te laten wennen. Waarom? Omdat steeds minder jongeren haring eten, volgens de organisatie. Verder presenteert onder meer de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschapij (KNRM) zich in de Eerste Haven, treden er fanfarekorpsen op en worden stoommachines en oude motoren gedemonstreerd.

Lijn 11 op Vlaggetjesdag

Het advies luidt, zoals altijd, om niet met de auto naar Scheveningen te komen maar met de fiets of het openbaar vervoer. Wie bij lijn 11 in de buurt woont heeft de kans om gebruik te maken van historisch materieel van de HTM; op deze lijn wordt gereden met trams uit de collectie van het Haags Openbaar Vervoermuseum.

Vlaggetjesdag, zaterdag 15 juni, vanaf 10.00 uur, Eerste en Tweede Haven Scheveningen. Meer informatie: www.vlaggetjesdag.com

Standaardportret
Bekijk meer van