Vervanging kademuren leidt opnieuw tot kap bomen

Opnieuw sneuvelen er bomen in de stad als gevolg van het vervangen van kademuren. Deze keer gaat het om de Hooigracht en de Valkenboskade.

Door

Wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag, buitenruimte) meldt de gemeenteraad deze week dat de vervanging van de zeer slechte kade van de Hooigracht (tegenover de Hooikade) niet kan zonder het kappen van acht kastanjes, die zeer dicht op de kademuur staan. Drie jonge lindes worden verplant. In de nieuwe situatie komen er voor de kastanjes lindebomen terug.

Aan de Valkenboskade, waar al kades en plantsoenen zijn opgeknapt, is sprake van een nagekomen bericht. Hier is al een aantal bomen gekapt om ruimte te maken voor de aannemer. Maar er komt een nieuwe kapvergunning bij voor zeven bomen ter hoogte van de Thomsonlaan. Hier is de situatie gecompliceerd door een waterbuis van het hoogheemraadschap Delfland. Van de zeven kunnen er drie – twee meelbessen en een beverboom – worden verplant.

Het sneuvelen van goede bomen omdat de kades aan vervanging toe zijn ligt gevoelig in de stad en de gemeenteraad omdat fraaie stadsgezichten erdoor worden aangetast en omdat iedere boom belangrijk is in het kader van klimaat en milieu. Eerder leidde bijvoorbeeld de aanpak van de Toussaintkade om die redenen tot veel commotie.

Herstel kademuren Noordwal

Omstreden is ook de operatie die gaande is aan de Noordwal. Daar is een damwand geslagen om de kade te ontlasten. De kastanjes die hier staan zouden weg moeten. De gemeente onderzoekt nog of ze met een nieuwe (Utrechtse) methode van kadeherstel toch gehandhaafd kunnen worden.

In zijn brief aan de raad van deze week bezweert De Mos dat het uiterste wordt gedaan om bomen te redden of te verplanten, als ze echt in de weg staan. De wethouder geeft een overzicht van plekken waar juist meer bomen komen dan er ooit hebben gestaan (Calandkade) en plekken waar bomen worden herplant, onder meer aan een ander deel van Valkenboskade, in de Van Anrooystraat en aan de Nieuwe Uitleg.

Standaardportret
Bekijk meer van