Omleidingen rond Zuiderpark: Soestdijkseplein wordt veiliger én groener

Het Soestdijkseplein moet veiliger worden voor fietsers en voetgangers, vindt het stadsbestuur. De drukke en onoverzichtelijke rotonde in Rustenburg-Oostbroek (tegenover het Zuiderpark) gaat daarom vanaf deze week tot en met eind augustus flink op de schop.

Door

Tussen de Zuiderparklaan en de Soestdijksekade en op het Soestdijkseplein zelf komen vrij liggende fietspaden. Ook worden er nieuwe oversteekplaatsen aangelegd en wordt er rond het plein eenrichtingsverkeer ingesteld.

“Zo wordt het gebied overzichtelijker en fietsvriendelijker,” stelt verkeerswethouder Robert van Asten (D66). “Met dit plan verbeteren wij structureel de verkeersveiligheid van het Soestdijkseplein. Het wordt zo meer ‘een poort’ naar de wijk.”

Achttien bomen

Verder komen er achttien bomen bij en worden er naast de trottoirs en in middenbermen struiken geplant. Van Asten: “Een groener plein is gunstig voor de gezondheid van mensen. Het is koeler en water blijft langer in de grond opgeslagen, wat goed is voor het groen.”

De nieuwe inrichting van het Soestdijkseplein. | Artist’s impression: Gemeente Den Haag

Er verdwijnen negen parkeerplaatsen. In het oorspronkelijke plan van de gemeente zouden er vijftien plekken sneuvelen, maar op verzoek van bewoners en ondernemers is dit aantal teruggebracht tot negen. Ten slotte komen er nieuwe, extra grote bushaltes in de Schaarsbergenstraat.

Omleidingen rond Soestdijkseplein

Het Soestdijkseplein, naast het Zuiderpark, is een belangrijke schakel in het Haagse wegennet en een druk punt in de verbinding richting de snelweg A4. Tijdens de werkzaamheden, die naar verwachting tot en met vrijdag 28 augustus duren, is het plein volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Automobilisten vanaf de Zuiderparklaan naar de Soestdijksekade kunnen het beste omrijden via de De la Reyweg. De snelste omleidingsroute vanaf de Zuiderparklaan naar de Vreeswijkstraat gaat via de Escamplaan en de Driebergenstraat.

De herinrichting heeft ook gevolgen voor de dienstregeling van de bussen 25, 26 en 27. Deze lijnen rijden om via het Veluweplein. Het gevolg is dat de halte Schaarsbergenstraat tot en met 28 augustus komt te vervallen. Er komen in deze periode extra haltes bij de Vreeswijkstraat en de Kempstraat.

Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden wél van het Soestdijkseplein gebruikmaken.

Wilt u meer lezen over verkeer en vervoer in de Haagse regio? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van