Haagse primeur: volledig elektrische buslijn (video)

Ze hebben een claxon maar ook een trambel. De nieuwe elektrische bussen van de HTM gaan rijden op lijn 28. Elektrische rolstoelen kunnen mee.

Door

De HTM heeft er vanaf zondag 9 december een nieuwe buslijn bij. Nummer 28 rijdt tussen Voorburg Station (via de binnenstad) en het Zuiderstrandtheater. Hij wordt volledig gereden met elektrische bussen.

Daarmee is Den Haag de eerste van de grote steden met een elektrische geëxploiteerde buslijn. Het bedrijf zet daartoe nu acht elektrische bussen in. De komende jaren wordt de volledige ‘busvloot’ van dit soort materieel voorzien.

 

 

De nieuwe lijn en de nieuwe bussen werden vrijdag (7 december) gepresenteerd bij het Zuiderstrandtheater. “Er zijn veel OV-plannen voor de langere termijn. Maar je moet ook gewoon nu vernieuwen,” zei wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer).

HTM-directeur Jaap Bierman prees zijn eigen bedrijf om de vernieuwingsgezindheid. “Ooit lieten we de eerste paardentram rijden. Nu de eerste volledig elektrische buslijn,” aldus Bierman, die er overigens bij zei dat hij de dienstregeling ook hier en daar moet ‘uitdunnen’, zoals gebeurt door het opheffen van de slecht presterende lijn 18.

Geschikt voor elektrische rolstoelen

De nieuwe bussen worden geleverd door de Eindhovense firma VDL. Als bijzonderheid hebben de wagens voorzieningen die het mogelijk maken reizigers in een elektrische rolstoel te vervoeren. De bussen beschikken daartoe over een uitschuifbaar opritje en binnen een klemconstructie, waarin een rolstoel hermetisch kan worden vastgezet.

Tot nu weigerde de HTM uit veiligheidsoverwegingen elektrische rolstoelen in haar bussen. Met de nieuwe voorzieningen kan het dus wel en zullen uiteindelijk alle bussen toegankelijk zijn voor elektrische rolstoelen.

De bussen worden ’s nachts opgeladen in de garage aan de Telexstraat. Overdag maken ze gebruik van een snellaad-station dat is ingericht op het parkeerterrein bij het Zuiderstrandtheater.

Standaardportret
Bekijk meer van