Verdachte van moord Turfmarkt is recent nog veroordeeld

De man die wordt verdacht van het neersteken een 36-jarige medewerkster van de Albert Heijn-vestiging op de Turfmarkt, is een beruchte ex-tbs’er. De ontzetting over het misdrijf is groot.

Door

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte woensdagmiddag bekend dat de 56-jarige man, die kort na de moord werd aangehouden, een stevig justitieel verleden heeft, zoals De Telegraaf eerder al onthulde. ‘Het OM brengt momenteel het justitiële verleden van de verdachte in kaart. Op dit moment is bekend dat de man in de jaren ’90 en ’00 vaker opgepakt is geweest (…). In zowel Engeland als op Curaçao heeft hij veroordelingen op zijn naam staan, op Curaçao heeft hij in een zaak ook de maatregel tbs opgelegd gekregen’. Op het eiland is de man berucht en werd hij gevreesd om zijn gewelddadige gedrag, blijkt uit berichtgeving van de NOS-correspondent ter plaatse.

Sinds september vorig is de uit Curaçao afkomstige man, Jamel L., zowel in Zeeland als in Rotterdam en Den Haag opgepakt. Recent is L. nog vervolgd voor bedreiging van gemeentepersoneel en diefstal met geweld in de regio Rotterdam. Maar een vordering van de officier van justitie om hem te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum wees de rechter af. Hij werd op 9 juni jongstleden alleen veroordeeld voor bedreiging. Omdat de straf overeenkwam met het voorarrest, kwam hij meteen op vrije voeten.  L. wordt donderdag 22 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachte drong dinsdag rond 07.00 uur de AH-vestiging binnen. Daar stak hij zonder enige aanleiding de medewerkster neer. De politie poogde later tevergeefs haar te reanimeren. Tijdens de hulpverlening raakte één van de agenten lichtgewond. De verdachte werd korte tijd later aangehouden op de Schedeldoekshaven. De politie is op zoek naar getuigen.

Enorm geschrokken

De Haagse advocaat Michael Mantz, die Jamel L. verschillende keren heeft bijgestaan, zegt enorm geschrokken te zijn. “Ik weet dat Jamel onberekenbaar en agressief is, maar het blijft vaak bij woorden.” Niettemin staat de raadsman volledig achter de waarschuwing die de rechtbank jaren geleden al afgaf om L. nooit meer vrij te laten omdat hij een gevaar is voor de samenleving. “Hij kan soms zo onverwachts en uit het niets handelen. Daarnaast wordt hij gedreven door waanbeelden.”

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat het bedrijf ‘geschokt en verslagen is door het nieuws dat een van onze collega’s is overleden bij een steekincident’. “Wij richten ons nu op de zorg voor onze collega’s in de winkel.” De winkel bleef woensdag gesloten. Burgemeester Jan van Zanen is dinsdagmorgen naar de plek van het misdrijf gegaan om zich te laten informeren en zijn medeleven uit te spreken. “Ik wilde erheen gaan en toen dat kon, ben ik gegaan. Dat werd ook positief ervaren. Er heerste vooral enorme betrokkenheid en verslagenheid. Verbijstering,” zei hij tegen Omroep West.

‘Stop messengeweld’

De fractievoorzitters Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Sebastian Kruis (PVV) willen van burgemeester Van Zanen een ‘feitenrelaas’ over de zaak. ‘Naast de schok over de brute moord, is de berichtgeving dat de verdachte een veroordeelde en levensgevaarlijke ex-tbs’er [is], een niet te bevatten wending die de moord onder een nog donkerder gesternte plaatst. Waarom is de samenleving niet beschermd tegen een beruchte ex-tbs’er die veroordeeld is voor moord, ernstige geweldsmisdrijven en bedreigingen? Had de verschrikkelijke moord op een 36-jarige winkelmedewerkster, die nog een heel leven voor zich had, voorkomen kunnen worden?’, schrijven zij in een brief aan de burgemeester. Zij willen ‘snel verder spreken over het uitstippelen van beleid om het messengeweld in onze stad een halt toe te roepen’. De Mos en Kruis zijn voorstander van preventief fouilleren.

De politie roept getuigen op zich te melden. Dat kan via het landelijke telefoonnummer van de politie (0900-8844) en via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

 

Standaardportret
Bekijk meer van