Burgemeester wil vaker vervolging bij huiselijk geweld

‘Ongeveer vijftig moorden per jaar zijn het gevolg van huiselijk geweld.’

Door

Door Mieke van Dixhoorn

Bij zaken van huiselijk geweld wordt de aangifte vaak ingetrokken, omdat het slachtoffer zich bedenkt. Burgemeester Pauline Krikke wil dat het Openbaar Ministerie vaker zelf besluit toch te vervolgen. “Om de dader te laten merken dat dit niet de bedoeling is.”

Huiselijk geweld aanpakken is een van de speerpunten die Pauline Krikke benoemde bij haar installatie als burgemeester van Den Haag. “Het is een van de meest fnuikende dingen die je mee kan maken. Vrede en recht in deze stad moet ook gelden achter de eigen voordeur,” zegt ze. In haar eerste maanden in functie bezocht Krikke vele organisaties in de stad die met dit probleem te maken hebben. “De cijfers die we hebben, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Volgens de statistiek zit er in elke klas minimaal één kind dat te maken heeft met mishandeling. En ongeveer vijftig moorden per jaar zijn het gevolg van huiselijk geweld.”

In januari is Krikke van plan met een bredere aanpak te komen. Onderdeel daarvan is het bevorderen van ambtshalve vervolging in zaken van huiselijk geweld. “Vaak als de dader van huiselijk geweld wordt aangehouden, trekt het slachtoffer de aangifte in. Als de dader bijvoorbeeld zegt: ‘Het was maar één keertje, zo bedoelde ik het niet.’ Bij ambtshalve vervolging kan de officier van justitie gewoon doorzetten. Dat is belangrijk voor het veiligheidsgevoel van het slachtoffer en om de dader te laten merken dat dit niet de bedoeling is. Het is vergelden, straf en hulpverlening.” De burgemeester heeft bij het Openbaar Ministerie het belang benadrukt van ambtshalve vervolging om zo te bevorderen dat het instrument vaker gebruikt wordt.

Lees deze week in de speciale DHC-kerstbijlage een groot interview met burgemeester Krikke.

| Foto: Piet Gispen

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

 

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van