Van fraude verdachte ambtenaar moet 1,8 miljoen betalen

De van fraude beschuldigde ambtenaar Revelino A. (49) moet de gemeente een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro betalen. Dit heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald.

Door

A. was werkzaam als financial controller bij de Dienst Stadsbeheer toen hij vorig jaar op staande voet werd ontslagen. De gemeente had sterke aanwijzingen dat hij fraudeerde met valse facturen die werden ingediend door bevriende bedrijfjes.

 

Dit komt neer op fraude en dat dit onrechtmatig is jegens de gemeente behoeft geen betoog
Rechtbank in het vonnis

 

De gemeente had een civiele zaak aangespannen om de schade, zo’n 1,8 miljoen euro, te kunnen verhalen op de ex-ambtenaar. Voor de schuld van A. is voldoende bewijs, stelt het vonnis van woensdag. Volgens de rechtbank staat vast dat de ambtenaar 58 valse facturen heeft laten uitbetalen.

‘Dit komt neer op fraude en dat dit onrechtmatig is jegens de gemeente behoeft geen betoog,’ aldus het vonnis. De gemeente had ook A.’s vrouw gedaagd, maar zij gaat vrijuit. Het bewijs tegen haar is te mager, stelt de rechtbank.

Meer juridische procedures

Sinds zijn ontslag is A. in meerdere juridische procedures verwikkeld. De ex-ambtenaar vocht vorig jaar tevergeefs zijn ontslag aan, waardoor de affaire in de openbaarheid kwam. Evenmin slaagde hij erin om via een kort geding de beslaglegging op zijn bezittingen, waaronder twee woningen en een Porsche, ongedaan te maken.

Binnenkort wacht nog de strafrechter. Het Openbaar Ministerie vervolgt A., zijn vrouw en twee eigenaren van samenzwerende bedrijfjes voor fraude. In totaal zijn acht mensen als verdachte aangemerkt. Vier ondernemingen kregen in augustus al hoge boetes opgelegd, al bleek er weinig te halen.

 

Johnny M. heeft aan de rijksrecherche opgebiecht dat hij en A. onder een hoedje speelden

 

Op de zitting in september hield A. vol dat hij onschuldig is. Tussen hem, de twaalf verdachte bedrijfjes en hun valse facturen lopen allerlei dwarsverbanden. Zo stond een aantal van de bedriegende ondernemingen op het adres van zijn buurman en speelde hij een discutabele rol bij het inbrengen en goedkeuren van de facturen.

Toeval

Volgens de ambtenaar berust dit alles op toeval. De belastende verklaring van ondernemer Johnny M., die aan de rijksrecherche opbiechtte dat hij en A. onder een hoedje speelden, deed hij af als onzin. Volgens hem probeert M. ‘zijn straatje schoon te vegen’. Ook de andere bewijzen, zoals grote stortingen contant geld op zijn privérekening, brachten hem tijdens de zitting niet van zijn stuk.

De rechter liet zich echter wel overtuigen door de grote hoeveelheid bewijsmateriaal. De advocaat van A. had verzocht geen schadevergoeding toe te wijzen zolang zijn cliënt niet strafrechtelijk is veroordeeld, maar hier gaat de rechtbank niet in mee. A. is veroordeeld tot een schadesom van 1,8 miljoen euro, al is het de vraag hoeveel daarvan de gemeente daadwerkelijk zal terugzien.

Op de zitting verweet A. dat zijn oude werkgever met twee maten meet. Verbolgen haalde hij de oud-topambtenaar van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling erbij, die vorig jaar werd ontslagen na niet-transparant handelen. “Die kreeg een vertrekpremie.”

Standaardportret
Bekijk meer van