Acht verdachten in zaak frauderende ambtenaar

In het onderzoek naar de fraudezaak op het stadhuis heeft de Rijksrecherche acht personen als verdachte aangemerkt. Vorig jaar werd een ambtenaar ontslagen omdat hij met 1,8 miljoen euro zou hebben gesjoemeld.

Door

“Het onderzoek van de Rijksrecherche is inmiddels afgerond,” meldt een woordvoerder desgevraagd aan deze krant. Justitie verdenkt acht personen van strafbare feiten. Vier van hen zullen voor de rechter moeten komen. “De zaken tegen de andere verdachten zullen op een alternatieve manier worden afgedaan.”

De fraudezaak kwam een jaar geleden aan het licht. De gemeente had in maart 2020 een ambtenaar op staande voet ontslagen, nadat een bedrijfsrecherchebureau had vastgesteld dat de 48-jarige man zijn boekje ver te buiten was gegaan. Hij hielp bevriende bedrijven aan opdrachten van de gemeente, stelde (valse) facturen voor hen op en oefende druk uit op collega’s om die goed te keuren, was de conclusie. De gemeente heeft voor ruim 2 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de ambtenaar en zijn vrouw, te weten: twee woningen, bankrekeningen en een Porsche.

 

De ambtenaar vocht tevergeefs zijn ontslag en de beslaglegging op zijn bezittingen aan

 

Parallel aan het strafrechtelijk onderzoek loopt een civiele zaak. De gemeente heeft de ambtenaar en zijn vrouw aansprakelijk gesteld voor een schade van 1,8 miljoen euro. Die zaak komt na de zomer voor de rechter. De ambtenaar vocht – tevergeefs – zijn ontslag aan bij de rechter. (Een hoger beroep loopt nog.) Een poging om de beslaglegging op zijn bezittingen ongedaan te maken, slaagde evenmin. In de rechtbank ontkende hij zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude en integriteitsschendingen. Volgens de ambtenaar was zijn handelwijze ‘vaste praktijk’ op het stadhuis.

Nog zes verdachten

Behalve de ambtenaar en zijn vrouw heeft de Rijksrecherche dus nog zes verdachten in het vizier. Mogelijk gaat het om eigenaars van bedrijven met wie de ambtenaar zou hebben samengespannen. De bedrijfsrechercheurs stuitten op 58 verdachte facturen, die waren ingediend door twaalf bedrijven. Zeven daarvan waren gelieerd aan het adres van een 56-jarige buurman van de ambtenaar, die naast zijn huis in Ypenburg een tweede woning aanhield in de Schilderswijk. De woning van de buurman is inmiddels verkocht.

Standaardportret
Bekijk meer van