Tong Tong Fair nog één keer op Malieveld

De Tong Tong Fair wordt komend jaar gehouden op de bekende tijd en plaats: eind mei, begin juni op het Malieveld. Hoe het daarna gaat is onduidelijk.

Door

Na lang touwtrekken met de gemeente en Staatsbosbeheer, de beheerder van het Malieveld, is overeenstemming bereikt over de data. Het evenement, voorheen bekend als de Pasar Malam Besar, wordt gehouden van 24 mei tot en met 2 juni. “Het is geweldig nieuws voor ons en voor alle liefhebbers van de Tong Tong Fair,” zegt Siem Boon, directeur van de Tong Tong Fair.

De afgelopen jaren ontstonden problemen rond het evenement door het toenemende aantal popconcerten en andere activiteiten op het Malieveld. Daardoor moest de editie van dit jaar worden verplaatst naar begin september. Ongelukkig, vindt de organisatie. Boon: De langdurige hittegolf en concurrentie met andere evenementen in september drukten de bezoekerscijfers. De grootste impact had de blokkade en demonstratie van Extinction Rebellion gedurende het laatste weekend van de Tong Tong Fair, waardoor we minder goed bereikbaar waren.” Zo’n 55.000 mensen bezochten de fair van dit jaar, 15.000 minder dan vorig jaar.

 

De langdurige hittegolf en concurrentie met andere evenementen in september drukten de bezoekerscijfers
Siem Boon, Tong Tong Fair

 

Bij de bekendmaking over komend jaar wordt nadrukkelijk gesteld dat dit de laatste keer is dat het Malieveld beschikbaar is. Over het vervolg wordt overlegd. De organisatie wil de datum en de locatie voor 2025 op de 64ste Tong Tong Fair bekendmaken. Siem Boon hoopt dat een andere plek in Den Haag kan worden gevonden, of dat alsnog het Malieveld beschikbaar is, al is het voor haar wel essentieel dat dat datum in mei valt.

Pasar Malam Besar

De Tong Tong Fair is een traditie die hoort bij Den Haag, als ‘weduwe van Indië’. De eerste editie werd gehouden in 1959 in de grote zaal van de Dierentuin, later volgden de Houtrusthallen als locatie.

Burgemeester Kolfschoten (rechts) en de Indonesische ambassadeur op de Pasar Malam van 1967.

Lag in de beginjaren de nadruk op eten en ontmoeting, de bredere cultuur nam een steeds grotere plaats in. De Tong Tong Fair ‘is een actuele mix van Oost en West en altijd in beweging,’ meldt de organisatie nu. Het is ‘een optelsom van een food event, een cultureel festival en een internationale beurs met Aziatische ondernemers die naar Nederland reizen’.

[Dit stuk is aangevuld op 5 december 2023.]

Standaardportret
Bekijk meer van