Klaar voor 60ste Tong Tong Fair: Indische generale

De 60ste Tong Tong Fair, nu ‘op zoek naar de Indische footprint’, wordt groter en anders. De bogentent keert ‘geüpdatet’ terug en de eetwijk krijgt slechts één ingang, maar telt wel meer paviljoens: vier. Op een Indisch verjaardagsfeest kwam iedereen alvast in de stemming.

Door

Indische mensen lachen veel, kunnen lekker koken, zijn muzikaal, gastvrij, bescheiden, enzovoort. Een clichébeeld natuurlijk, politiek incorrect, maar toch fijn dat het vaak klopt. Wie onverwacht op bezoek gaat bij Indische familie of vrienden, weet (en hoopt) dat ze zeggen: ‘Jij blijft eten, ja!’ Geen smoesjes over druk-druk-druk. Ook op de 60ste Tong Tong Fair, vanaf 24 mei op het Malieveld in de meest verindischte stad van de wereld, zul je weer vergeefs zoeken naar chagrijnige mensen.

Een voorproefje van dit festival kregen we zaterdag al dankzij een jarige Indische ‘tante Mar’ (95), gezegend met veel kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen die haar een verrassingsfeest aanboden. Er waren veel Indische mensen die lachten, lekker konden koken, muzikaal waren, gastvrij, bescheiden, enzovoort. Een feest der herkenning. Net als de Tong Tong Fair, waar de meeste feestgangers al duidelijk naartoe leefden.

 

 

Ik ontmoet er altijd heel veel vrienden die er ook al vijftig of zestig jaar komen.
Siegfried Velberg

 

“Ik kom er elk jaar, al sinds de eerste keer in 1959, toen in de Haagse Dierentuin,” vertelde Siegfried Velberg (76, kwam in 1949 naar Den Haag vanuit Java), zwager van de jarige, “maar vroeger was het een echte Pasar Malam, een markt door de indo’s opgezet voor de indo’s. Nu zie je veel andere culturen.”

‘Geen verschil’

Zijn dochter Sabrina (52) beaamde dat. “Toen ik een jaar of twintig was, kwamen er steeds meer kraampjes bij die niets met Nederlands-Indië te maken hadden. Van kermisattracties en kleding- en sieradenkraampjes tot modeshows met de laatste trends. Sindsdien ben ik niet meer ieder jaar geweest. Nu ik zelf kinderen heb, gaan we om de paar jaar nog wel even om lekker wat te eten en muziek te luisteren. Dit jaar staat een bezoekje weer op de agenda.”

Sabrina’s jarige tante Mar (kwam pas in 1962 hier vanuit Nieuw-Guinea) ziet geen verschil met haar eerste bezoeken aan de Pasar Malam: “Het is altijd hetzelfde. Maar dat geeft toch niet? Het is maar één keer per jaar. Ik ga altijd voor de abon (gedroogd kruidig vlees, red.).” Alleen een moeilijke ‘loopdag’ houdt de Indische dame met de onverwoestbaar heldere geest weg van het Malieveld.

Ontmoetingen op de Tong Tong Fair

Siegfried Velberg vervolgde: “Op de Tong Tong Fair ontmoet ik altijd heel veel vrienden die er ook al vijftig of zestig jaar komen. Mijn goede vriend Luc Leihitu heeft er al sinds het begin een stand, warung Tamalinda.” Een andere kameraad, muzikant Eddy Chatelin, bekend van onder meer The Crazy Rockers (net als de Pasar Malam opgericht in 1959), is er ook kind aan huis.

Velberg, enthousiast: “Hij heeft meegewerkt aan de muziekdocumentaire ‘Klanken van Oorsprong’ die vanaf 21 juni in de bioscopen te zien is.” Eddy Chatelin en The Crazy Rockers spelen op zondag 27 mei op de Tong Tong Fair. Er treedt ook een ‘Velberg’ op tijdens het Indische festival: ‘perceptueel manipulator’ Dan LeFay. Uitkijken dus.

60ste Tong Tong Fair, donderdag 24 mei t/m zondag 3 juni, 12.00 tot 22.00 uur, Malieveld. Meer informatie: www.tongtongfair.nl

Standaardportret
Bekijk meer van