Theaters Diligentia en PePijn kunnen voorlopig door

De theaters Diligentia en PePijn en het Koorenhuis behouden voorlopig hun subsidie. De gunstig uitgevallen gemeentebegroting voor 2025 biedt die ruimte.

Door

Wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur en financiën) maakte dinsdag bekend dat het cultuurbudget voor de komende twee jaar met vijf miljoen euro wordt verhoogd. Daarvan krijgen Diligentia en PePijn ruim één miljoen euro en de Stichting Koo (Koorenhuis) bijna 9,5 ton per jaar. Bruines noemde de instanties, die na het onafhankelijke cultuuradvies buiten de boot dreigden te vallen, ‘te waardevol’ om op nul te zetten, waardoor ze zouden moeten sluiten. Diligentia en PePijn kregen onlangs veel steun via een petitie en een brandbrief van cabaretiers.

De subsidiëring geldt voor twee jaar. Dat wil zeggen dat een nieuw college van B en W in 2026 een nieuw besluit over de twee instellingen moet nemen voor de jaren 2027 en 2028. Zelf moeten de twee ook aan de slag met de kritiek die de adviescommissie uitte. Ze krijgen de ‘verplichting’ opgelegd om hun bedrijfsvoering en andere zaken te verbeteren. Alle andere adviezen neemt het college over, behoudens een paar kleine verhogingen en verlagingen. Nieuwe wijzigingen om instellingen en gezelschappen te redden, kunnen nu alleen nog komen van de gemeenteraad.

Begroting 2025

Wethouder Bruines presenteerde dinsdag ook de begroting voor 2025. Die is sluitend en er zijn geen ingrijpende stijgingen van de lasten voor de burger voorzien. Dat is opmerkelijk, omdat Bruines en wethouders voor haar met angst en beven naar de komende jaren keken. Omdat de rijksbijdrage uit het Gemeentefonds omlaag zou gaan, werd 2026 betiteld als ‘ravijnjaar’. Maar uiteindelijk pakt het door een aanpassing van de rijksmaatregelen en een voorzichtig beleid van de gemeente allemaal veel minder dramatisch uit.

Het ‘ravijn’ bleek uiteindelijk een diepte van 19 miljoen euro per jaar te hebben. De gemeente kan dat makkelijk opvangen, mede door de ‘Eneco-reserves’, het geld dat de stad verdiende met de verkoop van de Eneco-aandelen.

 

Ik ben blij dat het gelukt is de begroting structureel in evenwicht te brengen
Saskia Bruines, wethouder

 

Uiteindelijk verwacht Bruines volgend jaar zelfs een plus van 25,1 miljoen euro. Dat geld wordt onder meer gestoken in het beheer en onderhoud van de stad en in de ambtelijke organisatie, met name de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Ook gaat er geld naar Burgerzaken om de afhandeling van paspoortaanvragen te versnellen. De gemeente stopt ook geld in een zogeheten ‘cofinancieringsfonds’. Dat is nodig omdat het rijk en de EU steeds vaker geld beschikbaar stellen voor gemeenten waarbij een eigen bijdrage (cofinanciering) een vereiste is.

Behoedzaam beleid 

Bruines toonde zich dinsdag over het geheel genomen behoorlijk tevreden. “Ik ben blij dat het gelukt is de begroting structureel in evenwicht te brengen, zonder dat dit een aanslag betekent op de portemonnee van de Hagenaar. Dit was mogelijk omdat we de afgelopen jaren behoedzaam financieel beleid hebben gevoerd. Daarnaast kijken we ook verder vooruit en reserveren we geld om voorzieningen en de buitenruimte aan te passen aan de groei van de stad de komende jaren.”

Wethouder Saskia Bruines (D66, financiën en cultuur). | Foto: Valerie Kuypers

De grootste oppositiepartij in de raad is allerminst tevreden. Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, beschuldigt het college van ‘schaamteloze geldsmijterij’. De partij wil onder meer dat er geld gaat naar de ‘doorstroming van het autoverkeer’ en veiligheid.

Selectie cijfers

Totale gemeentebegroting 2025: 3.477 miljoen euro
Uitkering Gemeentefonds: 1.861 miljoen euro
Belastinginkomsten: 284 miljoen euro
Inkomsten uit tarieven, leges en heffingen: 247 miljoen euro
Uitgaven zorg, jeugd, volksgezondheid: 733 miljoen euro
Uitgaven cultuur en bibliotheek: 151 miljoen euro
Uitgaven onderwijs: 151 miljoen euro

 

Standaardportret
Bekijk meer van