Stortvloed aan regels frustreert zwemmers
Zwemmers worden gek van de betuttelende regeltjes die het afgelopen jaar in de gemeentelijke zwembaden zijn ingevoerd. “Het is tegen het idiote aan.”
Hetty Hofman trekt aan de bel over de stortvloed aan regels die het afgelopen jaar in de gemeentelijke zwembaden zijn ingevoerd. Zelf zwemt ze al ruim vijftien jaar met een vaste club in Zwembad Overbosch, maar met steeds minder plezier. Ze somt de ‘betuttelende’ regels op: “Geen tassen in de zwemzaal, niet meer onder water zwemmen, een verplichte zwempas, geen shampoo in douches. Het is tegen het idiote aan.”
Bergafwaarts
Het is pas echt bergafwaarts gegaan na de invoering van de zwempas vorig jaar door voormalig sportwethouder Rabin Baldewsingh (PvdA). Na incidenten in het Hofbad en Zwembad Zuiderpark, waarbij jonge vrouwen werden lastiggevallen, moet iedereen in het bezit zijn van een speciale zwempas met foto. Ook is er extra beveiliging plus cameratoezicht. De zwempas vervangt de verplichte legitimatie.
Personen die zich misdragen, krijgen een zwembadverbod. Volgens Hofman is dit geen waterdicht systeem. “De poortjes doen het nog steeds niet. Belachelijk: want dat is wel van gemeenschapsgeld betaald. Ook heb ik gehoord dat je vanaf de balie niet kunt zien wie er door de poortjes loopt. Dus ik zou bijvoorbeeld met de zwempas van mijn zus naar binnen kunnen komen, ik lijk op haar.”
Om een pas te krijgen, moet je je legitimeren. “Iemand van mijn zwemgroep had een kopie van het paspoort van zijn vrouw op zijn mobiele telefoon. Zij kwam er mooi niet in.” Dit beaamt Lucia Baboelal van Stichting Dunya, die al jaren met twee 55plus-vrouwengroepen komt in Zwembad Zuiderpark. “Oudere mensen vergeten weleens wat. Waarom kan daar niet iets flexibeler mee worden omgegaan?”
Natte vloer in zwembaden
“Het begon een jaar geleden met een geel waarschuwingsbord met ‘natte vloer’ erop. Ik dacht: een grap! Tuurlijk heeft een zwembad een natte vloer. We zijn echt niet achterlijk,” zegt Hofman. Onlangs was de maat vol nadat een zwemjuf een zwemmer aansprak op onder water zwemmen.
“Ze zei dat ze wel een keertje met hem mee wilde lopen als hij onder water wilde zwemmen, omdat dit zonder begeleiding van een meelopend personeelslid te gevaarlijk is. Stel dat er wat zou gebeuren, dan is het personeel verantwoordelijk en moeten zij zich verantwoorden voor de rechter.” Volgens de zwemmers valt het onder water zwemmen onder de eigen verantwoordelijkheid. “De personen die dit doen, zijn geoefende zwemmers.”
De woordvoerder van de nieuwe sportwethouder Richard de Mos (Groep de Mos) bevestigt dat alleen in Overbosch zwemmen onder water om veiligheidsredenen niet is toegestaan. “De huisregel is dat men slechts één baan onder water mag zwemmen en niet bijvoorbeeld drie banen achter elkaar. We zullen nog met de mensen in Overbosch bespreken hoe we geoefende zwemmers ruim baan kunnen bieden en de veiligheid kunnen blijven garanderen.”
Kluis
Maar er is meer: douchen met shampoo is geen punt in Zwembad Zuiderpark, in Overbosch mag dit alleen in een paar douches. Tassen in de zwemzaal zijn ook uit den boze. “Er kan een bom in de tas zitten,” zegt Hofman. “Er mag dus wel een bom in de kleedkamer worden geplaatst?” De zwemmers van Stichting Dunya in het Zuiderpark hebben hier ook last van. “Tassen moeten in een kluisje,” zegt Baboelal.
De huisregel is dat men slechts één baan onder water mag zwemmen en niet bijvoorbeeld drie banen achter elkaar.
“Daar zijn ze heel streng op. Dat kost vijftig cent, dat kan niet iedereen betalen.” Volgens de gemeentewoordvoerder is de ‘tassenregel’ in mei 2017 ingevoerd na klachten van zwembadgebruikers over het veiligheidsgevoel. Ook bleek dit uit een gemeentelijk onderzoek naar de veiligheid in alle zwembaden. “Bij uitzonderlijke situaties wordt rekening gehouden met de individuele situatie van de bezoekers. Bijvoorbeeld mensen die medicijnen mee naar binnen moeten nemen.”
Zwempas succes
De gemeente snapt de sentimenten van de zwemmers, maar stelt dat de extra regels nodig zijn om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. “Het maken van uitzonderingen op leeftijd of geslacht is haast ondoenlijk,” zegt de woordvoerder. Hoewel de toegangspoortjes nog niet overal werken, is door het gebruik van de zwempas het aantal incidenten in de Haagse zwembaden gehalveerd.
“In de periode 1 januari 2017 tot en met 1 juni 2017 zijn in Zwembad Zuiderpark door medewerkers twee keer zoveel incidenten genoteerd van mensen die weggestuurd zijn of een verbod hebben gekregen ten opzichte van dezelfde periode dit jaar. Dit toont aan dat een persoonlijke klantenkaart inderdaad noodzakelijk is om de veiligheid van alle gasten te borgen,” concludeert de gemeentewoordvoerder.
De toegangspoorten worden geconfigureerd met het bestaande kassasysteem. “Zodoende checken de gasten op dit moment nog in bij de receptie van het desbetreffende zwembad.” De twijfels van Hetty Hofman over de werking van de toegangspoortjes is niet gegrond, volgens de zegsvrouw. “Wanneer iemand zich aanmeldt, dan wordt de foto van de betreffende kaarthouder getoond op een monitor waardoor het ‘illegaal’ gebruik van andermans kaart geminimaliseerd wordt.” Vanuit de stuurgroep Passysteem wordt het gebruik van het toegangssysteem periodiek gecontroleerd.
Veertig baantjes
Hofman is nog niet overtuigd. “Uiteindelijk moeten andere zwemmers en de Haagse belastingbetalers bloeden voor een paar overlast gevende jongeren. De maat is nu vol. Ik kom niet meer tot mijn veertig baantjes door al het geouwerhoer.”